BIM en de ISO19650, dit betekent het voor jou!


Welke impact heeft deze norm op jullie werkwijze?

Velen van jullie zullen de term al voorbij hebben horen komen: de ISO19650. In 2019 is de internationale NEN-EN-ISO 19650 al in het Nederlands geïntroduceerd en gepubliceerd. Deze norm is wereldwijd dé standaard voor management van digitale informatie tijdens de gehele levenscyclus van bouwwerken, met behulp van BIM. We zien dat steeds meer organisaties willen weten wat de norm voor hun organisatie aan meerwaarde kan bieden. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je dan op letten?

Allereerst geven we je graag nog wat meer achtergrondinformatie. De norm is ontstaan in Engeland, waar de overheid een hele andere rol speelt in de bouwketen dan in Nederland. Daar wordt vanuit de overheid veel meer sturing gegeven en worden harde eisen gesteld om volgens een bepaalde standaard te werken. Sinds de introductie in 2019 in Nederland, zijn de eerste bedrijven reeds gecertificeerd.

Nathalie Brunnekreeft is productmanager bij Arkance Systems en legt uit: “Deze ISO norm is erop gericht dat bedrijven grip krijgen op hun informatie en data. Daarin is datamanagement de centrale pijler, binnen de norm wordt dit een CDE (common data environment) genoemd. Organisaties moeten voor ogen houden dat het verkrijgen van een certificering voor deze norm geen doel op zich moet zijn, maar een gevolg van efficiënter willen werken en effectiever met data om willen gaan.”

Om deze norm binnen een organisatie te implementeren is de intrinsieke motivatie van een bedrijf heel belangrijk. Het kan voor een bedrijf veel oplossen, zoals standaardisatie in werk, verlaging van faalkosten, structuur brengen in de organisatie en verbeteren en vergemakkelijken van samenwerking met andere partijen. Nathalie: “Wij zien dat de implementatie een behoorlijke impact kan hebben op de processen en werkwijzen van een organisatie. Het is daarom belangrijk om vooraf goed in kaart te brengen wat de norm jullie organisatie brengt en wat er daarvoor veranderd moet worden.’’

Bij Itannex zijn we in staat organisaties deze norm succesvol binnen hun werkwijze toe te laten passen. Onze consultants kennen alle ins en outs van de norm en weten daarmee de vertaling naar jullie praktijk te maken. Echter, de praktijk is binnen iedere organisatie verschillend. Om deze reden gaan wij graag met jullie in gesprek om te verkennen wat de impact van de norm op jullie werkwijze zal zijn en wat wij daarin kunnen betekenen.

De ISO-norm met datamanagement als centrale pijler

Door te werken met een cloud platform realiseer je een CDE en tegelijkertijd komt hiermee je datamanagement op orde. Zo krijg je één opslag voor alle (BIM-)data rondom een bouwproject en hiermee dus grip op het borgen en controleren van deze belangrijke data. Autodesk biedt sinds 2021 met de Autodesk Construction Cloud een naadloze oplossing voor CDE en datamanagement in de cloud. Autodesk Docs is onderdeel van het Autodesk Construction Cloud-platform en is de Common Data Environment (CDE) van een project. Het is dé oplossing om bouwteams toegang te geven tot projectinformatie zoals documenten, Revit en IFC bestanden en andere BIM documenten.

Wil je meer weten over deze hoe de ISO 19650 aan kan sluiten op de werkwijze van jouw organisatie?