Configure to conquer


Wat de stap richting (deels) Configure to Order (CTO) werken jou kan brengen.

Veel bedrijven in de maakindustrie werken nog Engineering to Order (ETO), waarbij elk product, onderdeel of machine op order wordt gespecificeerd, ontwikkeld, en geproduceerd. Offertes opzetten duurt vaak lang, de engineeringstijd is hoog en levertijden worden lastig behaald. En dan hebben we het nog niet over de productontwikkeling die stil staat. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar manieren om het tekort aan personeel op te vullen, te kunnen reageren op de snelle en dynamische markt waar ze zich in bevinden. En daarbij (met de hoge inkoopkosten) concurrerend kunnen blijven.

Laten we daarom eens kijken wat Configure to Order (CTO) precies in houdt. Of ook wel ‘configureren op bestelling’. Bestellingen worden samengesteld uit bestaande blokken, denk aan het modulair opbouwen met lego. Met een product configurator wordt de bestelling geconfigureerd, in plaats van dat de engineer dit volledig op zet. Offertes worden snel en foutloos opgezet en de beloofde levertijd wordt gewoon behaald.

Met welke legostenen zijn jullie producten opgebouwd? Welke standaarden zijn te vinden in jullie productaanbod? Interessante vragen, gezien vaak gedacht wordt dat elk product uniek is en maatwerk betreft. Voordat we hierover nadenken is het goed om te onderzoeken of de stap richting een (deels) CTO werkwijze voor jullie interessant kan zijn. We gaan graag met jullie op zoek naar het antwoord op deze vraag! Maar eerst aan jou de vraag: herken jij je in onderstaande?

Geen tijd voor innovatie

Hoewel er (structureel) vele overuren gemaakt worden op engineering, blijkt er maar weinig doorontwikkeling van producten plaats te vinden. Voor elke order moet een nieuw ontwerp opgezet worden. Oude projecten worden gekopieerd en kleine aanpassingen vinden plaats. Tijdrovend werk, vaak ook nog eens repeterend. Worden jullie ook gedwongen om hard te werken, in plaats van slim?

Standaardiseren om tijd te winnen

We bekijken in hoeverre jullie producten kunnen opbouwen uit standaard modules om zo tot een klantspecifieke oplossing te komen. Op deze manier bundel je de kennis van jullie productspecialisten en maakt deze toegankelijk voor het hele salesteam. Door de focus op productontwikkeling te leggen, kan de aandacht van engineering verschuiven van project engineering naar innovatie.

De marges worden steeds kleiner én de concurrentie blijft toenemen

We noemden het al eerder: de concurrentie neemt toe, grondstofprijzen stijgen, goed personeel vinden is lastig (en de werkdruk wordt ondertussen alsmaar hoger). Een enorme uitdaging wanneer het gaat over gezonde marges behouden, productief zijn, snel én betrouwbaar leveren.

Standaardisatie en hergebruik

Door met standaard modules klantspecifieke producten te leveren, is voorraadbeheer een stuk efficiënter in te richten. Door de bredere toepassing van producten weet je dat een product op elk moment beschikbaar is en verminderen de opslagkosten. En door het volumevoordeel koop je ook nog eens voor minder in. door het

Sneller een goede (betrouwbare) offerte

Natuurlijk willen jullie sneller een goede én betrouwbare offerte bij de klant aanbieden dan de concurrent. Maar vraagt het maken van offertes ook bij jullie veel productkennis? Het uitbrengen van een offerte is een essentiële stap in het verkoopproces. De marge op projecten hangt ervan af, maar ook of de klant met jullie in zee gaat of niet. Des te belangrijker dat jullie tijdig een offerte uitbrengen die 100% is afgestemd met de rest van de organisatie. Dit betekent dat de offerte aansluit bij jullie praktijk (product en proces) en er hierdoor ook minimale interne communicatie nodig is.

Configureren van kennis

Specifieke productkennis, wat vaak een bak aan ervaring vraagt, is vast te leggen in een configureerbaar model. Zo maken we kennis overdraagbaar. Het is vastgelegd en daarmee ook geborgd. Sales is gemakkelijker in staat om de wensen van de klant met een product te vervullen, welke engineering vervolgens kan ontwikkelen, de productie kan produceren en logistiek binnen de voorwaarden kan leveren. We noemen dit principe ook wel CPQ (Configure Price Quote), waardoor salesspecialisten orders kunnen aanbieden die ook daadwerkelijk kosteneffectief geproduceerd kunnen worden.

Vragen aan Martijn?
Stel ze direct in het contactformulier op deze pagina

‘’Maar onze klanten vragen niet om standaard producten’’ Martijn van Giels is Business Consultant bij Arkance Systems en hoort het vaak ‘Bij ons is het iedere keer anders, onze klanten vragen om maatwerk’. Op dit moment zien we dan ook bij onze klanten dat ongeveer 80% van de productie specifiek wordt geëngineerd vanuit een klantwens. Toch herkennen wij vaak patronen.

De uitkomst is misschien wel anders, maar componenten zijn vaak hetzelfde. Door dit aan de voorkant te analyseren en begrijpen, ontstaat er een betere balans tussen standaardproducten en klantvariatie. De uitkomst is dat bedrijven 80% van hun werk uit standaardproducten kunnen halen en slechts 20% maatwerk op basis van een klantwens.

Hoe je dat voor elkaar gaat krijgen? Het start met een product configurator.