Cursus Dynamo voor Civil 3D | Basis

Meer informatie Datum Locatie

Sector Infrastructuur
Level Gevorderden
Duur 2 dagen

Zet de eerste stap naar een geautomatiseerd modelleerproces en krijg de basis onder de knie met deze Dynamo voor Civil 3D cursus.

 • Maak direct scripts voor je eigen werkzaamheden
 • Versnel routine werkzaamheden
 • Leer nauwkeuriger werken
 • Los complexe geometrische vraagstukken op

Prijs € 899,00 ex. btw

Maak gebruik van subsidie!
Laat je cursus (voor een deel) betalen door je vakorganisatie of de overheid.
Bekijk hier de beschikbare subsidies.

Visueel programmeren verandert jouw ontwerpproces

Autodesk Dynamo is een visuele programmeeromgeving voor Autodesk Civil 3D. Door het visueel programmeren worden de code-onderdelen op een grafische manier gebouwd, in plaats van de code tekstueel te specificeren. Kortgezegd maak je met Dynamo een specifieke set van instructies (script), die de computer vertelt welke stappen er gezet moeten worden om het ontwerp te maken. In de infrasector gaan we steeds meer richting automatisering. Het versnellen van routine workflows is een mooie aanloop hier naartoe.

Van 40 uur modelleren naar 5 minuten
Met Dynamo voor Civil 3D kun je routine workflows automatiseren waarmee je flink wat modelleertijd bespaart. Repeterende handelingen in Civil 3D zijn vaak tijdrovend en nemen tijd weg van de werkzaamheden die er echt toe doen. Met Dynamo doe je deze handelingen met 1 druk op de knop! Bijvoorbeeld objecten maatvoeren, tabellen maken of OpenStreetMap geometrie importeren.

Wat leer je in de cursus?
Aan het eind van de cursus heb je basiskennis van Dynamo opgedaan. Je weet wat je er mee kunt en waarvoor je het kunt inzetten. Je hebt kennis gemaakt met het opzetten van een script. Deze kun je ook al direct gebruiken in de praktijk. Na de cursus is het belangrijk om te kijken hoe je dit gaat inzetten bij je projecten, welke scripts je daarbij gaat maken en hoe je dit gaat verweven in jullie processen. Indien gewenst kunnen we je daarbij ondersteunen.

Wat je van Arkance Systems mag verwachten bij elke cursus

 • Officieel Autodesk- certificaat van deelname
 • Inspirerend lesprogramma met oefeningen gericht op de praktijk
 • Een handige goodiebag met presentje (duurzame geproduceerd)
 • Les in een moderne, overzichtelijke trainingsruimte voorzien van airconditioning
 • Werk op supersnelle HP Workstation en met een nauwkeurige 3Dconnexion muis
 • Inbegrepen: heerlijke lunch met keuze uit broodjes, warme snack, salade, fruit, koffie, thee, fris en water

Voor ervaren Civil 3D ontwerpers
Om deel te kunnen nemen aan de cursus heb je minimaal 1 jaar ervaring met Civil 3D en je bent op zoek naar manieren om processen te automatiseren. De cursus is geschikt voor modelleurs en ontwerpers in de civiele techniek. Kennis van Excel is noodzakelijk.

Selecteer hieronder de datum en de locatie.

Amsterdam

Almelo

Oss

Bodegraven

In deze cursus leer je hoe je Dynamo kunt inzetten om je modelleerproces te versnellen. Handelingen waar je nu handmatig uren mee bezig bent in Civil 3D, verricht je door het inzetten van Dynamo met één druk op de knop (met een zogeheten script).

De volgende onderwerpen worden behandeld in deze cursus:

Dag 1:

 • Wat is Dynamo?
 • Startscherm en interface Dynamo
 • Wat zijn Nodes
 • Werken met data
 • Geometrie
 • Dynamo en Excel
 • Diverse oefeningen

Dag 2:

 • Het opzetten van een script
 • Dynamo player

Wat de voordelen zijn van een cursus bij Arkance Systems

 • Officiële Autodesk Training Centers, verspreid over heel Nederland
 • Divers cursusaanbod, aansluitend op jouw niveau
 • Maximaal 8 deelnemers, veel persoonlijke aandacht
 • Ervaren trainers met praktijkervaring in jouw vakgebied
 • Professioneel Nederlandstalig naslagwerk met extra oefeningen
 • Vakkundig (digitaal) lesmateriaal van hoge kwaliteit
 • Actieve leermethodes gericht op jouw werkzaamheden in de praktijk
 • Prettige, ontspannen sfeer. Trainers zijn ook na de cursus behulpzaam

De cursus kun je bij ons in verschillende vormen volgen; je kiest zelf welke het best bij jou past. Hierdoor haal je het maximale uit de cursus!

 • Klassikaal: 3 dagen op een trainingslocatie van Arkance Systems Nederland
 • Virtual Classroom: 3 lesdagen in een online lesomgeving
 • Bedrijfscursus: 3 lesdagen met alleen medewerkers van je eigen bedrijf op een gewenste locatie
 • Op maat: bepaal zelf het aantal lesdagen en de inhoud.

Een combinatie van klassikaal en virtual classroom is ook mogelijk; vraag naar de mogelijkheden.

 

 

Meestgestelde vragen (FAQ)

Heb je een vraag? Grote kans dat we hem hier al beantwoorden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag: contact

Is kennis van programmeren nodig?

Hoewel het mogelijk is in Dynamo voor Civil 3D ook te coderen, is in principe geen programmeerkennis nodig met betrekking tot code, commando’s of de opbouw van code. Elk script is echter wel opgebouwd volgens een bepaalde logische volgorde, een soort plan van aanpak. Kennis over het vooraf bedenken van deze opbouw is wel een voordeel.

Is het slim om te werken met Dynamo key-users binnen mijn organisatie? Is het slim om te werken met Dynamo key-users binnen mijn organisatie?

Het is zeker aan te raden om minimaal 2 key-users aan te stellen die Dynamo scripts kunnen opstellen en wijzigen. De andere modelleurs of ontwerpers van je afdeling kunnen dan gebruik maken van de tools als user.

Voor welke projecten is Dynamo nuttig?

Kort gezegd: alle! Dynamo is niet specifiek alleen voor ingewikkelde projecten of complexe ontwerpen. Ook bij eenvoudige of overeenkomstige projecten kan Dynamo van waarde zijn.

Voor welke handmatige handelingen kan ik Dynamo inzetten?

Je kunt Dynamo inzetten voor elke handmatige handeling. Bijvoorbeeld: Objecten maatvoeren, Objecten plaatsen (oa Blocks), Tabellen maken, TIN Surface Elevation kleurenanalyses aanpassen, OpenStreetMap geometrie importeren, Data naar Property Sets schrijven, Correctie van objecten uit geroteerde XRef, Propertysets uitlezen van objecten, Import Export openXML (Excel).

Waar kan ik Dynamo aanschaffen?

Dynamo is een Open Source platform en is vrij te downloaden binnen Civil 3D

Welke bestandsformaten werken met Dynamo?

De meeste gebruikte is toch wel XLS (Excel) om data te extraheren en te injecteren. Maar ook andere bestandsformaten worden veel gebruikt: RVT, IFC, DWG, 3D PDF, SKP, NWD, TXT, CSV, JSON, om er een paar te noemen. Door het grote aanbod is vrijwel elk denkbare koppeling te realiseren.

Welk script ga ik maken tijdens de cursus?

We hebben een aantal scripts voor je beschikbaar gesteld waarvan wij denken dat die het meest voorkomen in de praktijk. Tijdens de cursus ga je hier 1 script van maken.We hebben een aantal scripts voor je beschikbaar gesteld waarvan wij denken dat die het meest voorkomen in de praktijk. Tijdens de cursus ga je hier 1 script van maken.

Kan ik na de cursus direct aan de slag met Dynamo?

Dat kan zeker! Het script kun je direct toepassen op je eigen werkzaamheden. Maar het is wel belangrijk om er mee bezig te blijven en tijd hiervoor vrij te maken. Het maken van diverse scripts kan even wat tijd kosten, maar het weegt niet op tegen de tijd die je ermee gaat besparen. We raden je aan om na de cursus een dag persoonlijke begeleiding af te nemen zodat we je hierbij kunnen helpen.

Wat levert de cursus ons als organisatie op?

Allereerst zal het werken met scripts zorgen voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Daarnaast zorgt het voor meer nauwkeurigheid en vermindert het de kans op fouten. De kwaliteit van je modellen zal verhoogd worden. Ook voor jouw interne organisatie heeft deze cursus een positieve bijdrage: andere cursisten geven aan dat er minder frustraties onderling zijn, een betere samenwerking en een verbeterde werksfeer.

Hoeveel tijd kan ik hier per project mee besparen?

Dat is natuurlijk afhankelijk per project en welke handelingen je automatiseert. Andere klanten schatten zo’n 24-32 uur modelleertijd besparing per project. Ook de BIM coordinator kan zo’n 8 uur per project aan tijd besparen.

Ik ben al bekend met de theorie van Dynamo, maar wil juist leren om scripts te maken. Kan ik dan deelnemen aan de cursus?

Het is natuurlijk nooit verkeerd om de theorie wat te herhalen. Het is helaas niet mogelijk om de theorie over te slaan bij deze cursus. Wel bieden wij de optie om je persoonlijke te begeleiden bij jou op de werkvloer. Zo maken we direct de vertaling naar jouw projecten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bieden jullie ook een cursus voor Dynamo in combinatie met Python?

Wij kunnen een Op Maat cursus voor je samenstellen hiervoor. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde producten

Schrijf je in voor de cursus