Het slimmer coördineren van BIM-projecten


Krijg de kennis, vaardigheden en inspiratie die je nodig hebt om de rol van BIM coördinator succesvol uit te voeren.

Het is vast herkenbaar: je bent in je huidige functie al hartstikke druk, maar je moet ook nog BIM-projecten coördineren. Verschillende bedrijven brengen de taken van een BIM-coördinator onder bij een modelleur, projectleider of werkvoorbereider. Andere bedrijven kiezen ervoor om een specifieke BIM-coördinator aan te nemen. Voor beide valt wat te zeggen. Het is afhankelijk van de omvang van de organisatie, de projecten en de complexiteit. Het is verstandig om een afweging te maken wat de juiste keuze is. Eén ding is in ieder geval zeker: een BIM-coördinator heeft voldoende tijd én kennis nodig om de taken goed uit te voeren. Vaak wordt gedacht dat het coördineren bovenop huidige werkzaamheden komt, maar een groot deel van de werkzaamheden overlapt elkaar.

Wat doet een BIM-coördinator? 

Als BIM-coördinator ben je verantwoordelijk voor het coördineren van jouw specifieke aspect van het BIM-model (bijvoorbeeld installatie of constructie). Je zorgt ervoor dat het model voldoet aan de voorgeschreven wensen van de opdrachtgever en controleert het model op maakbaarheid en regelgeving. Dit toets je bijvoorbeeld door model checking en clash control. Je bevindingen communiceer je vervolgens met collega’s.

Je houdt rekening met de verschillende fases van een project. In de ontwerpfase leg je de nadruk op ontwerpintegratie, terwijl je bij de uitvoering bezig met zaken zoals het coördineren van onderaannemers en leveranciers én het afstemmen van planningen met deze projectpartners. Ook buiten je organisatie heb je een grote verantwoordelijkheid. Je vertegenwoordigt jouw aspect van het BIM-model binnen het bouwproject en legt hiervoor verantwoording af aan de BIM-regisseur. Je voegt alle aspecten van projectpartners samen met die van jou, zodat er één geïntegreerd model ontstaat.

Communicatie is vanzelfsprekend een ontzettend belangrijk onderdeel van je werk. Binnen projecten werk je samen met collega’s om een kwalitatief model te creëren. Ook vertegenwoordig je jouw bedrijf binnen het projectteam en werk je samen met andere BIM-coördinatoren.

De taken van een BIM-coördinator 

  • Aansturen van modelleurs; 
  • Controleren van BIM-modellen; 
  • Opvragen van modellen of van leveranciersmodellen; 
  • Uitzetten in tijd; 
  • Samenvoegen van modellen, integratie opzoeken tussen de modellen en aangeven waar het fout loopt; 
  • Verantwoordelijk voor eigen ontwerpintegratie. 

Waarom is de BIM-coördinator zo belangrijk?

Het is een rol die zich heeft bewezen in het BIM-proces. De BIM coördinator zorgt voor effectieve samenwerking, kwaliteitsborging, efficiëntie verbetering en is de brug tussen alle belanghebbenden.  Dit resulteert in kostenbesparing, betere kwaliteit van projecten en het voorkomen van fouten en misverstanden. Als een BIM-project onder de regie staat van een BIM-regisseur, is het essentieel om projecten effectief te coördineren.

Welke vaardigheden en kennis heb je nodig als BIM-coördinator?

Allereerst is het essentieel om basiskennis hebben van de software waar je bedrijf mee werkt gerelateerd aan digitaal bouwen, bijvoorbeeld Revit, Navisworks en/of Autodesk Construction Cloud. Je bent bekend met de bouwfases, BIM basis ILS, BIM protocollen en contractstukken.  Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren en samenwerken, verwachtingen kunt managen, overtuigingskracht hebt en BIM kunt laten landen in je organisatie.  Je bent bedreven in het houden van overzicht en het bewaken van de kwaliteit staat bij jou voorop.

Ontwikkel jezelf tot BIM coördinator

Zoals hierboven beschreven, komt er veel kijken bij de functie van BIM-coördinator. Je hebt specifieke kennis nodig om een project vakkundig te coördineren. Het volgen van gerichte (BIM) cursussen of een persoonlijk leertraject op maat biedt uitkomst om deze kennis en vaardigheden op te doen.

Waarom kiezen voor een leertraject?

  • Een plan volledig afgestemd op jouw leerbehoefte
  • Benut de expertise van onze consultants
  • In kleine stappen werken aan een bepaald doel
  • Geeft richting en sturing
  • Direct toe te passen op eigen projecten

Wil je meer informatie over onze BIM cursussen of een persoonlijk leertraject, neem dan contact met ons op.