Krijg de kennis, vaardigheden en inspiratie die je nodig hebt om de rol van BIM coördinator succesvol uit te voeren.
Het is vast herkenbaar: je bent in je huidige functie al hartstikke druk, maar je moet ook nog BIM-projecten coördineren. Verschillende bedrijven brengen de taken van een BIM-coördinator onder bij een modelleur, projectleider of werkvoorbereider. Andere bedrijven kiezen ervoor om een specifieke BIM-coördinator aan te nemen. Voor beide valt wat te zeggen. Het is afhankelijk van de omvang van de organisatie, de projecten en de complexiteit. Het is verstandig om een afweging te maken wat de juiste keuze is. Eén ding is in ieder geval zeker: een BIM-coördinator heeft voldoende tijd én kennis nodig om de taken goed uit te voeren. Vaak wordt gedacht dat het coördineren bovenop huidige werkzaamheden komt, maar een groot deel van de werkzaamheden overlapt elkaar.
Graag de vaardigheden van een BIM-coördinator leren? Meld je aan bij het opleidingstraject als BIM-coördinator.
Als BIM-coördinator ben je verantwoordelijk voor het coördineren van jouw specifieke aspect van het BIM-model (bijvoorbeeld installatie of constructie). Je zorgt ervoor dat het model voldoet aan de voorgeschreven wensen van de opdrachtgever en controleert het model op maakbaarheid en regelgeving. Dit toets je bijvoorbeeld door model checking en clash control. Je bevindingen communiceer je vervolgens met collega’s.
Je houdt rekening met de verschillende fases van een project. In de ontwerpfase leg je de nadruk op ontwerpintegratie, terwijl je bij de uitvoering bezig met zaken zoals het coördineren van onderaannemers en leveranciers én het afstemmen van planningen met deze projectpartners. Ook buiten je organisatie heb je een grote verantwoordelijkheid. Je vertegenwoordigt jouw aspect van het BIM-model binnen het bouwproject en legt hiervoor verantwoording af aan de BIM-regisseur. Je voegt alle aspecten van projectpartners samen met die van jou, zodat er één geïntegreerd model ontstaat.
Communicatie is vanzelfsprekend een ontzettend belangrijk onderdeel van je werk. Binnen projecten werk je samen met collega’s om een kwalitatief model te creëren. Ook vertegenwoordig je jouw bedrijf binnen het projectteam en werk je samen met andere BIM-coördinatoren.
De taken van een BIM-coördinator
Allereerst moet je kennis hebben van de software waar het bedrijf mee werkt. Ook is basiskennis van BIM-modellen een vereiste. Daarnaast is het belangrijk dat je goed communiceren, overzicht houdt, motiveert, processen in de hand houdt én het proces in de juiste tijdlijn zet, zodat dit voor iedereen duidelijk is.
Het is een rol die zich heeft bewezen in het BIM-proces. Als BIM-coördinator voer je optimale modelcontroles uit en bewaak je de kwaliteit. Als een BIM-project onder de regie staat van een BIM-regisseur, is het lastig om samen te werken zonder coördinator. Als jij niet meegaat in de trend, doet de concurrentie dit wel.
Zoals hierboven beschreven, komt er veel kijken bij de functie van BIM-coördinator. Je hebt specifieke kennis nodig om een project vakkundig te coördineren. Hiervoor hebben wij de BIM-coördinator opleiding ontwikkeld.
Wat levert deze opleiding mij op?
Door het volgen van dit traject kun je slimmer en efficiënter omgaan met BIM-projecten. Je krijgt beter inzicht in de BIM-processen. Dit zal je meer houvast geven én verder helpen in je werkzaamheden. Je ontwikkelt zowel je technische als sociale skills. Het resultaat hiervan is dat je steviger in je schoenen staat en je BIM-projecten soepel laat verlopen