Korte communicatielijnen, snelle doorlooptijden, in een keer goed. Het kan nu met Informed Design.


De droom van bijna elke fabrikant, leveren van maatwerk aan de bouwsector op basis van een standaard productportfolio.

Het bouwproces wordt geïndustrialiseerd. Dit zien we terug bij bouwbedrijven die steeds meer gaan werken volgens principes die in de maakindustrie al lang bestaan. Dat betekent modulair bouwen en meer productie in de fabriek. Om efficiënt, snel en kostenconcurrerend te kunnen bouwen moeten bedrijven veranderen. Niet alleen binnen de eigen organisatie maar vooral ook in de samenwerking naar buiten. Deze veranderende manier van werken is niet alleen zichtbaar in de fabriek en op de bouwplaats, maar verplaatst zich nu ook zichtbaar naar kantoor waar het ontwerp wordt gemaakt. Ook hier zien wij bij de klanten van ARKANCE een sterke trend waarbij de bouwwereld en de toeleverende bedrijven steeds meer geïntegreerd gaan samenwerken.

Informed design voor slim samenwerken

ARKANCE introduceert een oplossing van Autodesk, genaamd “Informed Design”. De oplossing voor fabrikant en architect of aannemer om in een geïntegreerd ontwerpproces maximaal effectief te kunnen samenwerken. Geen gedoe met bellen, mailen, versturen van zip files, lastige conversies, vertraging etc. De fabrikant biedt het complete product assortiment aan in een online portal genaamd “Informed Design”. Via dit portal krijgt de Revit designer direct toegang om een standaard configuratie van een product of een variant daarvan te selecteren en in het Revit gebouwontwerp toe te passen. Het 3D Inventor model van de fabrikant wordt on the fly, en zonder gedoe geschikt gemaakt voor gebruik in Revit

Voor de aannemer, architect en fabrikant

De voordelen van deze manier van werken zijn eindeloos en daarover willen wij jou graag informeren in dit artikel. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf en moet je daar wel wat voor doen.
Wanneer jouw bedrijf past in het bovenstaande profiel van architect, aannemer of fabrikant en op zoek bent naar een meer toekomstgerichte manier van samenwerken dan is het belangrijk om het er gezamenlijk eens over te worden of de huidige manier van werken misschien best wel eens slimmer ingericht kan worden. is 1 of meer van onderstaande topics van toepassing dan nodigen we je graag uit om je aan te melden voor een online workshop:

Uitdagingen

Uitdagingen voor de architect en aannemer

 • Veel afstemming en overleg,
 • Conversie van data kost veel tijd
 • Fouten ontstaan door overnemen van onjuiste of onvolledige specificaties

Uitdagingen voor de fabrikant

 • Iedere keer opnieuw discussie over opties, maatvoering en variaties
 • Iedere order moet opnieuw geengineerd worden
 • Veel tijd kwijt aan uploaden stuklijst in ERP , publiceren van PDF en STEP
 • Arbeidsintensief proces- veel rework – herstel van fouten – lange doorlooptijden
 • Oplopende kosten door fouten in productie – onjuiste/onvolledige specificaties


Hoe werkt Informed Design in de praktijk

Iedereen kent ondertussen BIM waarbij vooral de bouwpartners op basis van afspraken in 1 digitaal model samenwerken. Een uitdaging hierbij is dat niet iedereen dezelfde ontwerp software gebruikt. Sterker nog, in de bouwwereld wordt een ontwerp voornamelijk vastgelegd in Revit, terwijl de toeleverancier van bijvoorbeeld trappen-bordessen-prefab badkamers en keukens het product en ontwerp beschrijven in Autodesk Inventor. Hoe kan je die samenwerking nu bevorderen? Het Informed Design web portal is hierin de verbindende factor. De fabrikant upload zijn slimme 3D inventor modellen naar et portal. De Revit Designer logt in op het portal en kiest vanuit revit de gewenste producten en configureert deze naar behoefte. Wanneer het Revit Design gereed is kan de fabrikant de volledig uitgewerkt PDF- STEP -Inventor – Stuklijst van het portal downloaden. Bij opdrachtbevestiging kan de order direct en zonder tussenkomst van engineering in productie genomen worden.

De voordelen voor de…

Architect of Aannemer

 • In de ontwerpfase wil je precies weten wat de opties, maatvoeringen en materiaalkeuzes zijn die de fabrikant aanbiedt
 • Minder tijd kwijt aan overleg en afstemming met leverancier omdat binnen de omgeving van Revit direct zichtbaar is welke variaties van een product mogelijk zijn
 • inzicht hebben in de impact op kosten en levertijd voor een gekozen productconfiguratie
 • Een compleet Revit model inclusief alle componenten en gekozen configuraties van de toeleverancier

Fabrikant

Ben je fabrikant en toeleverancier aan bouwbedrijven dan zijn dit de voordelen:

 • Minder fouten in productie omdat alle varianten die geproduceerd kunnen worden vooraf gedefinieerd zijn
 • besparen van tijd omdat er minder overleg en afstemming tussen ontwerper en fabrikant nodig zijn
 • Verkorten van de doorlooptijd voor een order omdat alle informatie al voorbereid is in configure to order producten
 • engineers houden meer tijd over voor productontwikkeling en uitbreiding van het productassortiment
 • geen custom engineering is meer nodig voor het uitwerken van order
 • besparing in tijd omdat het genereren van stuklijsten PDF, STEP voor werkvoorbereiding geautomatiseerd wordt
 • Fabrikanten kunnen hun product portfolio online aanbieden aan architecten en aannemers
 • Directe gebruik van een Inventor model in Revit

Stap 1 – Fabrikant – Voorbereiden van slimme Inventor 3D modellen – Publiceren naar Informed Design portal

De fabrikant die toelevert aan de bouw (trappen-bordessen-kozijnen-gevel elementen) gebruikt Inventor als ontwerptool. Alle product technische details worden vastgelegd in ditInventor 3D model en bijbehorend 2D tekeningenpakket . In het 3D model ligt ook de stuklijst vast die nodig is om het product te produceren.

Met behulp van ilogic in Inventor wordt een configureerbaar slim 3D model gemaakt. iLogic is onderdeel van Inventor waarmee je op een eenvoudige manier varianten van een 3D model kan genereren. Je kan daarbij denken aan het kiezen van opties en accessoires en het aanpassen van properties, materialen, kleuren en maatvoering.

In het 3D model maak je ook een of meerdere modelstates, ofwel level of details. Bijvoorbeeld een LOD die geschikt is voor toepassing in revit/BIM omdat je daar niet alle details hoeft te kennen.  Ook maak je een LOD met alle specifieke details die later nodig zijn voor productie.

Wanneer het Inventor model klaar is wordt Informed Design For Inventor geactiveerd om het model te uploaden naar het portal. In dit portal kunnen de parameters van het CAD model op een formulier worden gesleept zodat deze later in Revit makkelijk aangepast kunnen worden. Met behulp van Blockly (Google) is het mogelijk om in een visuele omgeving te programmeren en een keuzescherm met opties samen te stellen. Door middel van blokken maak je in Blockly heel snel een interactief configuratieformulier. Dit is makkelijker dan programmeren in een programmeertaal. Het resultaat is een formulier voor de Revit designer om een juiste keuze te maken

Stap 2 – Architect of Aannemer – Plaatsen en configureren van de gewenste product variant in het Revit ontwerp

De revit ontwerper connect naar de Autodesk Construction Cloud (de ACC) via de Informed Design voor Revit applicatie addin en zoekt de producten van de fabrikant.

De Revit designer kiest een product in het online platform en plaatst de standaard configuratie van de fabrikant in het ontwerp. Wanneer aanpassingen nodig zijn kan de designer de parameters, opties, maten en materialen aanpassen zoals de fabrikant dit heeft voorbereid. De designer ziet direct wat de mogelijkheden en variaties zijn die de fabrikant aanbiedt.

Inventor in de cloud zorgt voor het direct updaten van het model in Revit. Dit geeft de designer direct inzcht in de mogelijkheden en of de variant past in het gebouw ontwerp. Wanneer meerdere varianten nodig zijn kan de Revit Designer deze direct invullen en plaatsen in het Revit model. De modellen worden met het juiste level of detail in revit geplaatst. Dit bespaart in het ontwerp proces veel tijd omdat de designer niet telkens opnieuw met de fabrikant in overleg moet of en bepaalde gewenste variant mogelijk is. Ook kan de fabrikant informatie in het model meegeven die de designer inzicht geeft in kosten en eventuele doorlooptijden om de gekozen producten te produceren. Het besluitvormingsproces wordt op deze manier sterk vereenvoudigd en verkort.

Wanneer het Revit ontwerp is geüpload naar Autodesk Construction Cloud, dan heeft ID voor iedere element de metadata toegevoegd, zodat voor ieder component zichtbaar is met welke kenmerken het model is gemaakt.

Stap 3 -Fabrikant – Ontvangen en verwerken van configuraties voor werkvoorbereiding/productie

Wanneer de Revit ontwerper het model klaar heeft wordt deze geüpload in de Autodesk Construction Cloud. Via het Informed Design Webportal kan de fabrikant de gekozen varianten downloaden.

Afhankelijk ban de informatie die nodig is kan een keuze worden gemaakt om van iedere gekozen variant een export te doen. Afhankelijk van de informatie die nodig is om werkvoorbereiding te starten kan het volledige Inventor 3D model, de tekeningen, of de stuklijst worden geüpload naar de Autodesk Construction Cloud van de fabrikant. 

Van daaruit kan iedereen die toegang heeft tot ACC de files opvragen die nodig zijn voor het dele van het werk waar hij zij voor verantwoordelijk is.

De volgende stap in het gedigitaliseerde proces

Ben je een fabrikant die levert aan de bouwsector? Mis dan niet de voordelen van Informed Design.

Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en laat je door ons begeleiden naar de toekomst van innovatieve productie.

Neem direct contact op!