Nieuw! InfraCAD Map v8.1 klaar voor databronnen PDOK/Kadaster en TopoPlus


Installeer vóór 2 april 2024 2 mei 2024 en blijf werken met de Kadastrale kaart

UPDATE: PDOK heeft besloten de uitfasering uit te stellen tot donderdag 2 mei 2024. Hiermee krijgen afnemers extra de tijd om over te stappen op de nieuwe versie van de Kadastrale Kaart v5. Verlenging is na deze datum niet meer mogelijk.

ARKANCE heeft recent de nieuwste versie van InfraCAD Map (Desktop) beschikbaar gesteld, versie 8.1. De toegevoegde nieuwe functionaliteit is niet alleen erg handig, ook de Kadastrale kaart is gewijzigd. Installeer InfraCAD Map 8.1 zo snel mogelijk; vanaf 2 april 2024 2 mei 2024 is het niet meer mogelijk om met een oudere versie van InfraCAD Map de Kadastrale kaart te verwerken.

Het is zowel vervelend als onvermijdelijk om af en toe een nieuwe versie te moeten installeren. De databronnen bij PDOK worden regelmatig verbeterd, en daarmee vaak ook gewijzigd. InfraCAD Map moet de verwerking van die databronnen dan ook aanpassen. Dit gaat verder dan alleen een URL wijziging omdat de verbeteringen van de databronnen ook worden meegenomen in de verwerking. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

Meldingssysteem

Voorheen kon ARKANCE alleen meldingen doen via nieuwsbrieven, forums en een meldingsventer in AutoCAD. Dat bleek in de praktijk niet voldoende om iedereen te informeren over een nieuwe versie. Er is nu een nieuw meldingssysteem ontwikkeld waarmee we in de applicatie aan kunnen geven dat er een nieuwe versie beschikbaar is.

Het meldingssysteem kan naast een nieuwe versie, ook aangeven dat er een storing is. Soms komt het namelijk voor dat een bepaalde databron tijdelijk niet of slecht beschikbaar is. Zodra wij dit constateren, zullen we een melding aanzetten die vervolgens in de software wordt getoond. Als de storing is verholpen, dan verwijderen we de melding uiteraard weer.

Meldingen die alleen betrekking hebben op een specifieke bron zoals de BGT, worden alleen getoond in de verwerkingsvensters van die bron. Zo wordt de gebruiker niet afgeleid met meldingen die op dat moment niet van toepassing zijn. Met dit meldingssysteem zijn we in staat gebruikers sneller op de hoogte stellen. Bijvoorbeeld als er een nieuwe versie beschikbaar is of er sprake is van een storing.

Inschrijven nieuwsbrief

De Kadastrale kaart

De Kadastrale kaart is in 2023 gewijzigd. Er zijn nu kwaliteitslabels toegevoegd aan de grenzen. Hieraan is te zien hoe betrouwbaar en nauwkeurig de grenzen zijn geregistreerd. Deze data is ook in de tooltip van InfraCAD Map zichtbaar.

Omdat de kaart is gewijzigd, wordt er een nieuwe databron aangeboden door PDOK. De oude databron komt te vervallen op 2 april 2024 donderdag 2 mei 2024. Vanaf dat moment kan alleen nog de Kadastrale kaart uit de nieuwe databron worden verwerkt, en daarvoor heb je minimaal InfraCAD Map v8.1 nodig.

Een extra wijziging is dat grenzen die aangemerkt zijn als ‘Voorlopig’ of ‘Administratief’ nu naar aparte NLCS-lagen worden verwerkt.

Achtergrondkaart Luchtfoto 2023

In deze versie van InfraCAD Map is de Luchtfoto 2023 toegevoegd, deze is recent vrijgegeven door PDOK. Nog steeds met de superhoge resolutie van 7.5cm per pixel!

Achtergrondkaart TopoPlus

Zo’n twee jaar geleden kwam er een einde aan de zeer gewilde OpenTopo achtergrondkaart. Deze was een stuk fraaier dan de BRT of BGT achtergrondkaart. Veel gebruikers waren teleurgesteld dat die kaart niet meer verwerkt kon worden in InfraCAD Map. De OpenTopo kaart is sindsdien alleen nog beschikbaar als commerciële dienst onder de naam TopoPlus. Om hier gebruik van te maken is een abonnement bij SPOTinfo nodig.

In InfraCAD Map v8.1 kunnen de gegevens van het SPOTinfo abonnement worden ingevoerd in de instellingen, waarna de achtergrondkaart TopoPlus in twee varianten beschikbaar komt in InfraCAD Map. De fraaie kaart is daarmee weer te gebruiken om een achtergrond in AutoCAD te kunnen plaatsen.

Let er wel op, deze kaart is alleen beschikbaar met een abonnement bij SPOTinfo.

Nationaal Wegenbestand

Recentelijk heeft de aanbieder van het NWB de dataset gewijzigd en daarbij besloten om de data niet meer te leveren via PDOK, tenminste niet in een voor InfraCAD Map leesbare vorm. Veel gebruikers waren teleurgesteld dat deze databron niet meer beschikbaar was. Het was vooral handig om de hectometerpaaltjes in te kunnen lezen. De databron is weer terug, het wordt nu niet via PDOK geleverd maar via Rijkswaterstaat.

Kortom

We zijn er trots op dat we onze gebruikers weer een mooie, nieuwe versie aanbieden met veel mogelijkheden en verbeteringen. We vertrouwen erop dat het nieuwe meldingssysteem ze helpt bij het informeren over storingen en nieuwe InfraCAD Map-versies. Ook worden de wijzigingen in de datasets weer beter benut. Ons advies is dan ook om zo snel mogelijk over te stappen naar InfraCAD Map 8.1 om problemen te voorkomen.


InfraCAD Map (Desktop) GRATIS proberen


Download trial (30 dagen)

InfraCAD Map kopen


InfraCAD Map

InfraCAD Map Desktop