EAS Change Systems


29.04.2022

Professionalisering dankzij Configurator 360

Jan WIllem Drost – EAS Change Systems

EAS is een globaal bedrijf met hoofdkantoor in Renswoude (Nederland). Er werken +/- 100 mensen verdeeld over vestigingen in Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland, China en de Verenigde Staten. EAS biedt haar klanten (actief in de sector van het spuitgieten en stanspersen) een dynamische en duurzame samenwerking aan op het gebied van fabrieksautomatisering door middel van het gebruik van snelwisselsystemen voor matrijzen (SMED). Als ‘single-source’ aanbieder van oplossingen bieden we een complete reeks innovatieve producten, systemen en diensten aan voor het verbeteren van productieprocessen, doorlooptijden en kostenefficiëntie. De belangrijkste markt van EAS is de automotive industrie.

De uitdaging

Jan Willem Drost (Product Manager EAS): “Onze snelwisselsystemen zijn ontworpen voor matrijzen, het kloppend hart van een spuitgietbedrijf. Elk product heeft zijn eigen matrijs en daardoor moet er steeds van matrijs gewisseld worden in de spuitgietmachine. Als marktspecialist proberen we onze klanten in hun oriëntatiestadium al op maat te helpen en hierdoor ontstond de behoefte naar een sales tool. Voor een klant is het immers belangrijk dat hij ‘ziet’ wat hij bij ons bestelt. Vroeger werkten we met een portfolio met foto’s, tekeningen en videos van voorbeelden bij andere klanten. Desondanks bleef de klant achter met veel vragen.”

”Voor een klant is het heel belangrijk dat hij ‘ziet’ wat hij bij ons bestelt. Via Arkance Systems kwamen we zo terecht bij Configurator 360”

Jan Willem Drost

“Op basis van de informatie van de klant stelden we dan een basismodel op in Inventor. Zo’n model opmaken duurt al snel twee werkdagen. Er was ook veel te veel heen-en-weer e-mailverkeer waardoor het project onnodig vertraging opliep. En zo werd het water tussen offertevraag en effectieve bestelling ook te diep. We beseften dat we dringend een tool nodig hadden om samen met de klant hun project verregaand te kunnen specifiëren. Deze tool moest compatibel zijn met Inventor en op de klantenlocatie zelf aanpasbaar zijn. Na contact met Arkance Systems, onze vaste Autodesk-partner, kwamen we uit bij Configurator 360.

Deze tool moest voldoen aan drie eisen:

  • Inzichtelijke (cloud)modellen en aanpasbaar op de locatie van de klant. 
  • De output in tekeningen en 3D foto’s (in fabriekslay-out) die de klant intern kan bespreken.
  • Mogelijkheid tot opmaken van het kostenplaatje zodat de klant zicht krijgt op het budget.

De oplossingen

“Arkance Systems ging aan de slag met een basismodel dat ze programmeerden naar een klant-configureerbaar model. Vervolgens werd een klant- en verkoopsvriendelijk model ingericht met een duidelijk outputmodel. Na de goede zorgen van Arkance Systems stond onze bèta versie snel in de steigers.

Onze verkoopsafdeling was heel tevreden. Tijd en moeite worden gespaard, ze komen véél professioneler en flexibeler over en na het klantengesprek was meteen een offerte beschikbaar. Ook op de engineeringsafdeling besparen we veel tijd. Ze hoeven immers zelf geen lay-out tekeningen meer te maken, maar dankzij Configurator 360 krijgen ze alle nodige technische gegevens en afmetingen op een presenteerblaadje.

We zijn er in geslaagd het meest complexe systeem (qua parameters en opties) configureerbaar te maken. Een volgende stap kan zijn dat we het model door de klant zélf laten configureren. Daarom gaan we twee sporen volgen. Systeemconfiguratie om de klant advies en ondersteuning te geven én productconfiguratie om hem zelf te laten ontwerpen en aanpassen waar en wanneer hij het wil.”, besluit Jan Willem.

Ga naar de website van EAS Change Systems.