“Onze concurrentiepositie in de markt is enorm verbeterd!”


06.12.2022

Roy Jonkman van ITR volgde de opleiding tot BIM Coördinator

In het oosten van het land is ITR Groep een bekende naam op gebied van installatietechniek en volgens BIM coördinator Roy Jonkman ook hard op weg om landelijk naam te maken! “We vallen als ITR onder de VDK groep en hebben binnen ITR ruim 65 collega’s. Zelf werk ik al 25 jaar bij ITR en doe dit nog steeds met enorm veel plezier. En met de ambitie van het bedrijf zit het wel goed, waardoor de projecten steeds groter en uitdagender worden! Eén van de redenen waarom ik de opleiding tot BIM coördinator bij Arkance Systems ben gaan volgen.”

ITR staat voor InstallatieTechniek Raalte, een bedrijf met al meer dan 30 jaar ervaring in het vak. Ze werken aan diverse soorten projecten, van utiliteitsbouw tot woningen en zorg.

Nu projecten complexer worden voor ITR vond Roy Jonkman het tijd om het initiatief te nemen om bij Arkance Systems de opleiding tot BIM coördinator te gaan volgen.

Roy: “Binnen ITR ben ik nu de eerste BIM coördinator en dat is een mooie aanvulling binnen de VDK groep! We werken nu in Amsterdam aan een aantal grootschalige woningbouwprojecten, onder meer op de NDSM werf, en ik merkte dat het werk hierdoor complexer werd. Je werkt steeds meer samen met andere partijen in de bouwkolom en bent meer van elkaar afhankelijk. Juist dat samenwerken is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarnaast vind ik het zelf ook heel leuk om nieuwigheden te ontdekken, ik heb de ambitie om continu verder te blijven leren.”

Roy Jonkman (r) in overleg met collega's
Foto: Roy Jonkman (r) in overleg met collega’s

Wat vond je de belangrijkste pluspunten binnen de opleiding?

“De opleiding tot BIM coordinator bij Arkance Systems zit heel praktisch in elkaar. Je start met de basis, gaat dieper in techniek, maar ook op samenwerken. En daarnaast vond ik het een pluspunt dat er een stagedag in het programma zit. Voor mij persoonlijk vond ik het leren werken met IFC het meest waardevol. We werken in grote projecten steeds meer op deze manier, dus is het handig dat je weet hoe je de informatie moet verwerken en wat je moet aanleveren aan andere partijen.

Bovendien heb ik meer handigheid gekregen in werken met Revit, bijvoorbeeld hoe je dingen beter kunt inrichten in bijvoorbeeld worksets. Zo kun je zelf beter filteren op onderdelen, wat ook voor andere partijen die jouw informatie in hun model gebruiken weer handig is. Op deze manier vind je informatie veel gemakkelijker terug. Ter illustratie: we produceren zelf de prefab onderdelen van de riolering en dat halen we uit het Revit model. Die informatie is met worksets simpel en snel terug te vinden, waardoor het ons eigen werkproces ook weer versnelt.”

Een kijkje in een andere keuken.

“Het leuke aan deze opleiding is dat er een stagedag in het opleidingsprogramma zit, waarbij je naar een ander bedrijf toe gaat om te kijken hoe ze daar werken op gebied van BIM. Ik mocht naar Kondor Wessels in Amsterdam, een aannemer van naam en formaat! Ik vond het echt een pré dat je kunt zien hoe zaken in de praktijk werken en vragen kunt stellen aan een aannemer. Hoe willen zij hun informatie nou aangeleverd hebben? En hoe kunnen ze daar simpel op filteren? En het leuke is, binnenkort komen ze een keer bij ons in Raalte kijken! Zo proberen we onze samenwerking in beide richtingen te verbeteren.”

Zou je anderen deze opleiding aanbevelen?

“Persoonlijk vond ik de opleiding echt heel leuk! Het fijne was dat alle deelnemers uit een andere discipline kwamen; een aannemer, toeleverancier en installeur. Hierdoor zit je in elkaars verlengde en kun je veel sparren en informatie uitwisselen. Daarnaast vond ik het prettig dat we met een kleine groep waren; hierdoor krijg je veel persoonlijke aandacht.

De trainer van Arkance Systems was Tim Baveld. Hij was enthousiast, zeer ervaren op gebied van BIM en kon de lesstof goed overbrengen. Al met al zat de opleiding heel goed in elkaar en kan ik iedereen die verder wil op het gebied van BIM deze opleiding aanraden!”

En de toekomst van BIM bij ITR?

“We zullen in de toekomst binnen ITR steeds meer projecten op deze wijze uitvoeren met onze bouwpartners. Ook krijgen we er steeds vaker mee te maken dat onze toeleverancier hun installaties in BIM aanleveren. Dat betekent dat we zelf clash controles moeten gaan uitvoeren. Door intern eigen BIM coördinatoren te hebben, kunnen we dit soort dingen ook gewoon zelf doen. Met de opleiding bij Arkance Systems heb ik persoonlijk goede handvatten gekregen om projecten ook echt te kunnen begeleiden.

Autodesk Revit & BIM

Onze concurrentiepositie in de markt is door Revit en BIM echt verbeterd, je komt bij een grote aannemer anders gewoon niet meer binnen. Ook het werken met IFC heeft ons veel gebracht, zowel extern als intern. Op de werkvloer heeft iedereen een IFC viewer, waarmee ze direct in 3D inzicht hebben in wat er moet worden gemaakt. En alle relevante modellen en onderdelen, van bouwkundig tot installatietechnisch, zitten hierin.”

Beeld: installatietechnisch model van een project van de ITR Groep
Beeld: installatietechnisch model van een project van de ITR Groep

Subsidie op je opleiding?

Roy Jonkman: “Voor de opleiding van BIM Coördinator heb ik zelf gekeken naar de mogelijkheden voor subsidie. Ik ben toen terecht gekomen op de website van Upgrade Jezelf en heb daar een budgetaanvraag gedaan. Die is goedgekeurd, waardoor het voor mij nog gemakkelijker was om de opleiding te gaan volgen binnen ITR.”

Ook subsidie voor deze opleiding? Arkance Systems is geselecteerd als opleider voor het STAP-budget, waarmee je een subsidie van €1000 kunt aanvragen.

Klik op onderstaande knop voor mee informatie over onze cursussen.