Daiwa House-robots spreken internationale taal


03.10.2022

Vertel Tomas de Swaaf (hoofd ICT & Innovatie bij Daiwa House Modular Europe) niet dat iets onmogelijk is. Zéker niet als hij overtuigd is van het tegendeel. Samen hebben we een softwareoplossing bedacht, die het mogelijk maakt om gerobotiseerde productielijnen aan te sturen met informatie in IFC-bestandsformaat. Een mooie primeur!

Daiwa House Modular Europe (DHME) is onderdeel van het Japanse Daiwa House: een modulair bouwbedrijf dat wereldwijd woonoplossingen ontwikkelt, veelal samen met woningbouwcorporaties en investeerders. Het concern realiseert een jaaromzet van 32 miljard euro en heeft een kleine vierhondervijftig dochterbedrijven, waar circa 50.000 medewerkers actief zijn. DHME (de Europese tak) bestaat uit drie organisaties: het modulaire woningbouwbedrijf (actief in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), Jan Snel (rental business en transport, actief in de Benelux) en Medexs (turnkey huisvestingsoplossingen voor care & cure).

Wil je het klantverhaal graag delen?
Download deze als PDF.

Op het gebied van modulaire bouw hebben we de gehele supply chain in eigen beheer”, vertelt De Swaaf. “Ontwerp, engineering, productie, afbouw, oplevering en indien van toepassing demontage & recycling. We zijn gespecialiseerd in tijdelijke, permanente en semipermanente oplossingen, waarbij we onze modules ook weer retour kunnen nemen en ergens anders kunnen hergebruiken. Die circulariteitsambitie zit verweven door onze totale organisatie.”

De uitdaging

DHME zocht een geijkte techniek om de industrialisering/robotisering in de productielijn aan te sturen. Maar: wél een met het internationale IFC-bestandsformaat als basis (een onafhankelijk uitwisselformaat). “Mensen om me heen zeiden: Tomas, dat doet niemand. Maar daar dachten wij anders over. We hebben de stoute schoenen aangetrokken en zijn er gewoon voor gegaan.”

Die ambitie zou DHME een uniforme werkwijze opleveren, én een flinke kostenbesparing. Immers: Revit is al een belangrijke, veelgebruikte tool binnen de DHME-organisatie. Investeren in andere licenties zou daardoor overbodig zijn. De Swaaf: “Arkance Systems is leverancier van AGACAD, de plug-in voor Revit die we nodig hebben om parametrisch HSB-wanden in detail uit te werken. Dat was dus de kern van onze vraag: lever ons de AGACAD-plug-in, voorzien van de ontwerpregels van onze houten skeletbouw-elementen.”

AGACAD, de plugin voor Revit, hebben we nodig

om parametrische HSB-wanden in detail uit te werken.

Tomas de Swaaf, DHME

De oplossing

Belangrijk in het formuleren van een goede oplossing: eerst uitzoomen en goed nadenken over de vraag wat DHME écht nodig heeft. Op die manier is een gedetailleerde aanpak tot stand gekomen. We leverden bijvoorbeeld niet alleen de AGACAD-plug-in, maar begeleidden ook de DHME-medewerkers met de benodigde configuratie. Het project was best een uitdaging, vertelt Roy Berends, business consultant bij Arkance Systems. “Bijvoorbeeld doordat we alle 3D-informatie in één keer naar één robot sturen, terwijl we meestal geautomatiseerde handelingen ontwerpen voor verschillende processen. We moesten dus veel informatie bundelen, en zorgen dat die informatie op elkaar aansluit.”

Om dat te bereiken, verrijkte DHME het model met extra intelligentie, zodat het programma de verschillende onderdelen in modellen herkent en exact de juiste engineeringswijze bepaalt (denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van spijkerlijnen of freesnaden). Bijkomende uitdaging was de behoefte aan maatwerk. De Swaaf: “We willen modellen kunnen aanpassen. Ieder project is immers een mix van standaardmodellen en specifieke maten en afmetingen.” De oplossing: variabele software, die de DHME-medewerkers naar behoefte kunnen aanpassen. “Al met al hebben we een mooie totaaloplossing gerealiseerd”, constateert De Swaaf.

De werkwijze

In een unieke procesbenadering als deze, kan de samenwerking onder druk komen te staan. In dat geval is het zaak om goed te blijven communiceren. Berends: “Het is prettig samenwerken met DHME. Uitdagend? Ja, dat ook, vooral vanwege de mate van onvoorspelbaarheid van het project. We doen immers iets dat er nog niet was. In zulke gevallen verzandden we niet in vingerwijzen, maar accepteerden we de druk, staken we de koppen bij elkaar en creëerden we duidelijkheid in verantwoordelijkheden en expertises. Ofwel: samen de schouders eronder en verder.”

De Swaaf kijkt op dezelfde manier naar de relatie. “De samenwerking is goed én uitdagend. We zijn actief in een business waarin snelheid extreem belangrijk is. Daarin bepalen we onze eigen koers, zitten we kort op de bal en moeten we vaak snel kunnen schakelen. We zoeken partners die daarbij aan kunnen sluiten. En dan nóg gaat het soms niet snel genoeg. Aan de andere kant: ieder project kent momenten van vallen en opstaan, zeker als je unieke dingen doet. In dat opzicht werken we meer dan prima samen met Arkance Systems.”

Arkance Systems heeft ons op een pro-actieve manier
geadviseerd, precies wat ik van een partner verwacht.

Tomas de Swaaf, DHME

De voordelen

Op dit moment werkt DHME op drie sporen samen met Arkance Systems. “Ze ondersteunen ons op het gebied van AGACAD, we hebben er al onze AutoDesk-licenties ondergebracht en er loopt een ‘proof of concept’ voor een beter workflow-management”, besluit De Swaaf.

“Qua licentiestructuur heeft Arkance Systems ons geadviseerd op een proactieve manier, door ons op eigen initiatief te benaderen met ideeën om zaken slimmer en goedkoper aan te pakken. Dát is wat ik van een partner verwacht, daarom is ons commitment groot.”

Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk ons aanbod in AGACAD en Autodesk software.