Kwakman Groep


22.03.2022

Kwakman herdefinieert afbouwproces met unieke BIM werkwijze

Jaap Buijs jr. – Kwakman Groep

Kostenbeheersing, personeelsgebrek en milieueisen; dat zijn enkele van de aspecten die de industrialisering van de bouw aandrijven. Voor velen is de noodzaak van het veranderen van de bouwprocessen wel duidelijk, maar nog niet omgezet in daden. Het Volendamse afbouwbedrijf Kwakman heeft dat wel gedaan en biedt ook derden daarmee mogelijkheden voor procesverbetering.

Directeur Jaap Buijs jr. vertelt graag over de transformatie die Kwakman heeft doorgemaakt: “Wij hebben vanaf de oprichting van het bedrijf in 1992 een redelijk succesvolle periode doorgemaakt met een gezonde groei. Aanvankelijk waren we veelal actief in binnenstedelijke kleinere renovatieprojecten, met name in Amsterdam, en zijn vandaaruit ook grotere projecten gaan doen in de utiliteitsbouw; hotels en ziekenhuizen, en in 2006 zelfs het Rijksmuseum. Het afbouwen was al die tijd niet veranderd ten opzichte van de periode daarvoor; het is zoals zoveel processen in de bouw een traditionele aangelegenheid. Toen rond 2008 de economische crisis uitbrak, had dat natuurlijk ook op ons zijn uitwerking.

BIM Werkwijze

Dat was de aanleiding om de werkwijze en processen onder de loep te nemen, met als doel een verhoging van de efficiency door het tegengaan van verspilling van tijd en middelen.” “Het nut en de noodzaak van BIM was voor ons heel duidelijk”, stelt Buijs jr. “In tegenstelling tot vele andere afbouwers zijn we dat al heel vroeg gaan doen en we hebben midden in de crisis volop geïnvesteerd in mensen en opleidingen, waarbij we streefden naar een BIM-niveau dat minstens gelijkwaardig zou zijn aan dat van de aannemer en als specialist in ons vakgebied zelfs hoger. Het bleek een onderscheidende factor te zijn op grond waarvan ons bijvoorbeeld de afbouw van het in 2014 opgeleverde Militair Museum in Soesterberg werd gegund. Dat was het eerste door ons volledig in BIM gerealiseerde project.”

Bron: januari-februari nummer van BIGnieuws, door Rob Sman

Verdere automatisering met Plugin Revit

Wij hebben voor Kwakman Groep een plugin voor Revit geprogrammeerd. Deze plugin genereert met één druk op de knop de exacte materiaalbehoefte, gespecificeerd per project en per ruimte. Deze toepassing verkort niet alleen de lengte van het interne proces bij Kwakman, maar ook van die van de aannemer, de leverancier en de persoon die de materialen uiteindelijk verwerkt op de werkvloer. Zo draagt hun manier van werken bijzonder bij aan betere en slimme manieren van bouwen.

BIM Collaboration Award

Kwakman heeft tijdens het BIMdating event de BIM Colloboration award gewonnen met hun project waarmee ze bijdragen aan een duurzamere bouwwereld.