Sneller resultaat en minder faalkosten met Revit en Syswall


Object georiënteerd en geautomatiseerd ontwerpen, maar hoe?

16.05.2024

QbiQ uit Alphen aan den Rijn is specialist in het produceren van systeemwanden en glaspuien, vooral voor de utiliteitsbouw. Omdat ieder QbiQ-project maatwerk is, is een slim ontwerpprogramma belangrijk. Samen realiseerden we de transitie van AutoCAD naar een Revit-tekenomgeving, gecombineerd met SysWall-software. ICT-manager Rob Groen vertelt. 

Produceren van systeemwanden voor de utiliteitsbouw

“We zijn vooral actief in de utiliteitsbouw, zoals kantooromgevingen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Eén van de unieke eigenschappen van onze systeemwanden is dat ze allemaal op elkaar aansluiten, ongeacht het type of de verbinding. Een glazen wand, in hoekverband met een melamine- of ecowand? Enkelglas tegenover dubbel glas? Of met dichte elementen, bijvoorbeeld om een kast te plaatsen of een tv op te hangen? Het resultaat is altijd gelijk: alle onderdelen samen vormen een perfecte eenheid.” 

“Klanten kiezen om specifieke redenen voor systeemwanden, zoals klimaatbeheersing, akoestiek en privacy. Ook doorvalbeveiliging en rook- en brandwerendheid zijn belangrijke eigenschappen. Karakteristiek is het minimalistische design, waar ons 33 millimeter-profiel een voorname rol in speelt. Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Wist je bijvoorbeeld dat al onze wandsystemen Cradle to cradle silver-gecertificeerd zijn?” 

“De oplossing vonden we in Revit, gecombineerd met de SysWall-software van ARKANCE. Die heeft ons de stap vooruit bezorgd die we zochten.” 

De uitdaging

“Voorheen ontwierpen we onze wanden in AutoCAD. Dat betekende veel meet-, reken- en tekenwerk, want ieder project begonnen we vanaf nul. Ook misten we een mate van automatisering: een getekende AutoCAD-lijn heeft een begin- en eindpunt, maar wordt nooit automatisch een profiel. Ook het opstellen van stuklijsten bleef handwerk: we berekenden zelf hoeveel glas een wand bevatte, hoeveel profielen er nodig zijn, wat de afmetingen waren van de deuren, enzovoorts.” 

“Daarnaast zochten we een manier om aan te haken op de BIM-modellen waar opdrachtgevers mee werken. Hoe mooi zou het zijn als we deze 3D-modellen konden verrijken met de specificaties van onze wanden? Kortom: we wilden object georiënteerd en geautomatiseerd gaan ontwerpen.” 

De oplossing vonden we in Revit en Syswall

“De oplossing vonden we in Revit, gecombineerd met de SysWall-software van ARKANCE. Die heeft ons de stap vooruit bezorgd die we zochten. Voortaan schalen we een bouwtekening met de Revit-instellingen en voeren alle parameters in. Tien tellen later is het wandontwerp klaar, inclusief profielen, kozijnen, deuren, glas – alles.” 

“Dat is mede te danken aan SysWall. We geven simpelweg aan van waar tot waar een wand loopt en hoe de bijbehorende posities zijn – denk aan evenredig gemodelleerde glasplaten en deurposities. En daarna maakt de software een model op maat, inclusief alle informatie en specificaties. Willen we bepaalde opties toevoegen? Doorvalbeveiliging, een andere deur-draairichting of ander wandmateriaal? Dan is het een kwestie van aanpassen en door laten rekenen.” 

De voordelen 

“Het werken met de Revit/SysWall-combinatie levert ons verschillende voordelen op. Je kunt je voorstellen dat ons tekenwerk veel efficiënter is geworden, en dus minder tijdsintensief. Ook zijn onze faalkosten aanzienlijk gereduceerd, bijvoorbeeld doordat de 3D-opbouw van onze modellen de controlemomenten helderder en eenvoudiger maakt. Kortom: wat we aan de voorkant aan financiële middelen hebben geïnvesteerd, verdienen we aan de achterkant ruimschoots terug.” 

“We hebben wel nog wat wensen voor de toekomst. Zo werken nu alleen onze werkvoorbereiders met de Revit/SysWall-software. Hoe mooi zou het zijn als ook onze calculators er hun voordeel mee kunnen doen, bijvoorbeeld in de offertefase? Verder denken we aan een multi-language-functionaliteit voor onze buitenlandse dealers, zodat zij zonder onze tussenkomst de juiste producten en onderdelen kunnen bestellen.” 

De samenwerking tussen ARKANCE en QbiQ

“Toen we de mensen van ARKANCE ontmoetten, hadden ze de SysWall-module al klaar. Tenminste, in concept. SysWall werkte namelijk niet in alle omstandigheden even goed. Dat leverde even een spanningsveld op: hoe gaan we om met de balans tussen onze wensen en verwachtingen en het afgesproken budget? Door in gesprek te blijven en samen de schouders eronder te zetten, zijn we alsnog vrij snel tot overeenstemming gekomen.” 

“Ik geniet van de samenwerking met ARKANCE. Hoe ik die zou omschrijven? Ik denk dat intensief wel een passende term is. We trekken nauw samen op. En natuurlijk kenden we in het begin wat hobbels, maar die hebben wél geleid tot een uitstekend eindresultaat. En ach, maken uitdagingen een project niet juist aantrekkelijk? Als je onderaan de streep samen maar iets moois neerzet. En dat is precies wat we met ARKANCE hebben gedaan.” 

Ga voor een beter resultaat met de stap van 2D naar 3D en BIM!

Wil je ook graag een passend advies of een maatwerkoplossing voor jullie werkproces? Bekijk de mogelijkheden voor business consultancy.