Sorba: shaping architecture


29.04.2022

“Monnikenwerk is voorgoed verleden tijd”

Sorba Projects is specialist in het ontwerpen en produceren van gevels en gevelbekleding. Voor het uitwerken van complexe constructies en de aansturing van onderaannemers voor productie gebruiken ze het 3D ontwerp systeem Autodesk Inventor. De 3D modellen werden voorheen omgezet naar 2D productie tekeningen om deze te kunnen laten produceren. Stuklijsten werden handmatig overgenomen en het vrijgeven en reviseren van het ontwerp ging niet altijd even makkelijk. Het vele werk dat daarbij kwam kijken en de kans op het maken van fouten … dat moest eenvoudiger kunnen. Die kans hebben Sorba en Arkance Systems inmiddels samen verzilverd.

De klant

Sorba Projects (Winterswijk) ontwerpt gevels en diverse bekledingen voor uiteenlopende opdrachtgevers. Behalve in de utiliteitsbouw wordt er veel werk gerealiseerd in de infrastructurele projecten, o.a. diverse perronkappen en diverse beplatingen op treinstations en metro stations in Nederland, Duitsland en de UK. Het bedrijf verzorgt het ontwerp én begeleidt de productie, assemblage en montage (door onderaannemers). Op die manier realiseerde Sorba al vele aansprekende projecten, zoals de golvende OV-terminal in Arnhem, Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Filmmuseum EYE in Amsterdam, het kleurrijke kantoorgebouw Moermansk 400 in Amsterdam en het gevarieerde interieur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De bouwelementen die Sorba produceert, passen als een grote puzzel in elkaar. De juiste montage (volgorde) is essentieel, dus markeert Sorba de verschillende onderdelen. Om dat te automatiseren, bedacht projectmanager Wouter Gerrits een Inventorscript, maar hij ontdekte al snel dat hij meer uit het programma wilde halen. Dat moment was de start van de zoektocht naar een specialist met wie Sorba écht meters kon maken.

BIM

Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat wij onze ontwerpen van relevante gegevens voorzien. Dit geldt zeker voor de aansturing van de productie van alle bouwelementen. Onze opdrachtgevers vragen in toenemende mate 3D BIM modellen. Het is belangrijk om in de keten goed te kunnen samenwerken. Actuele 3D informatie moet daarom op ieder moment beschikbaar zijn. Zeker in een project waar meerdere disciplines samenwerken en wijzigingen elkaar snel kunnen opvolgen. Wanneer we dit goed beheersen bespaart dit per project veel tijd en kosten. 

De uitdaging 

Het verzamelen van de verschillende ontwerpdelen kost veel tijd, net als het maken en up-to-date houden van een productiedossier van STEP- en PDF-bestanden. Tegelijk is het essentieel dat het wel goed gebeurt, want de productiepartners van Sorba gebruiken die gegevens in hun productieprocessen. En vervolgens heeft Sorba die gegevens nodig voor een goede assemblage en montage op de bouw. 

“Er kwam aanvankelijk ontzettend veel handwerk aan te pas bij het samenstellen van de juiste bestanden voor onze productiebedrijven. We moesten bijvoorbeeld handmatig alle onderdelen van ieder gevelpaneel ingeven, elke aanpassing op alle plekken doorvoeren, zelf de benodigde producten tellen, eigenhandig stuklijsten maken… Dat kostte veel tijd en energie. Bovendien vergrootte het vele repeterende werk de kans op fouten.” 

“De oplossing: een intelligent systeem met oneindig veel mogelijkheden”

De oplossing 

“We hadden de oplossing al voor ogen: we wilden gaan werken met een database, en daarvoor zouden we Vault gebruiken. Ook wilden we meer mogelijkheden van Inventor benutten, een slim programma om bijvoorbeeld ook metadata te beheren. Formaten, gewichten, kleuren van onderdelen… Hoe fijn zou het zijn als we al die informatie geautomatiseerd vanuit een database naar het tekensysteem over zouden kunnen pompen?” 

De oplossing was een intelligent systeem met oneindig veel mogelijkheden. Een systeem dat stepfiles genereert waarmee productieprocessen kunnen worden aangestuurd, dat onderdelen telt, dat stuklijsten opstelt, kortom: dat de specialisten van Sorba veel tijd, energie en geld bespaart. Engineers kunnen nu snel en eenvoudig informatie toevoegen aan de 3D CAD-modellen: gegevens die in het latere logistieke en productieproces weer gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. 

De voordelen 

“Het grootste voordeel van de nieuwe software? Dat we onze producenten geautomatiseerd verfijnde bestanden kunnen aanleveren, waarmee ze de productie direct kunnen starten”, aldus Gerrits. “Ook kunnen we dankzij Vault in meerdere modellen samenwerken en zijn de bestandsopslag en het beheer daarvan stukken beter. Veel monnikenwerk hoeven we nu niet meer handmatig te doen. Heerlijk!” 

“We wilden een verbeterslag maken. Arkance Systems heeft ons daar uitstekend bij geholpen. Alle Inventor-modellen die we in een project gebruiken, beheren we voortaan in Autodesk Vault Workgroup. Daardoor verloopt het vrijgeven van ontwerpdata voor de productie heel gestructureerd. Bovendien is alle informatie die de engineer aan het CAD-model toevoegt als zoeksleutel beschikbaar in Vault. Het zoeken van informatie is daardoor een stuk eenvoudiger geworden.” 

“Waar we andere partijen overrompelden, begrepen ze bij Arkance Systems wél wat we zochten”

De meerwaarde 

In zijn zoektocht sparde Gerrits aanvankelijk ook met andere partijen, maar toen hij bij Arkance Systems aanklopte, wist hij genoeg. “We realiseerden ons heel goed dat we nogal wat vroegen. Wil je met ons mee kunnen denken, dan veronderstelt dat een zeker kennisniveau. Dat troffen we lang niet overal aan, maar Arkance Systems heeft ons in dat opzicht positief verbaasd. Waar we andere partijen overrompelden met onze technische vragen, begrepen ze bij Arkance Systems wél wat we zochten.” 

Ook de manier van samenwerken was plezierig. Nog steeds trouwens, want via een flexcontract doet Sorba nog altijd een beroep op de ondersteuning vanuit Arkance Systems. “Daarover was ik best sceptisch”, geeft Gerrits toe. “Want hoe flexibel is flexibel? Maar het klikte meteen. Even bellen, scherm delen, vraag stellen… We pluizen uitdagingen echt samen uit. Wij hebben kennis van onze productie en processen; Arkance Systems is thuis in de bijbehorende IT en kan de vertaalslag maken. Daardoor zijn de oplossingen die we samen bedenken, significant beter. Al met al ben ik zeer te spreken over onze samenwerking.”