Vilton


23.03.2022

Vilton: Altijd toegang tot alle projectinformatie

Wilco Sliggers – Vilton

Als producent van akoestische, waterkerende en luchtdichte systemen levert Vilton eigenlijk altijd een maatwerk product. Wilco Sliggers, hoofd engineering, vertelt: “Eigenlijk is ieder project net even anders en komt er altijd ontwerp en engineering aan te pas. Die uitwerking doen we sinds een jaar of vier in 3D met Revit. Maar we merken dat de markt meer vraagt, we bewegen mee op het gebied van BIM en zijn ook intern stappen aan het zetten. Altijd toegang tot alle projectinformatie én het gebruik van de juiste versie was het vraagstuk waar we vorig jaar mee naar Arkance Systems Nederland gingen.”

In totaal heeft Vilton ongeveer 75 medewerkers in dienst en is gevestigd in Lelystad, waar ze een kantoor, eigen productie, magazijn en expeditie hebben. De belangrijkste afnemers zijn aannemers, die Vilton benaderen voor allerlei constructieve systemen zoals afdichtingen, bekisting, dilatatie en akoestische oplossingen. “Afhankelijk van de fase waarin we worden gevraagd bepalen we onze werkwijze. Onze engineeringsafdeling speelt, naast de uitwerking van producten, ook een interne adviesrol richting onze technisch specialisten. We werken met 3 engineers, een werkvoorbereider en productmanager aan onze projecten.”

Meegaan met BIM

“Voor ons is het nooit een discussie geweest of we ons wilden conformeren aan BIM, het wordt gevraagd vanuit de markt én we zien er zelf meerwaarde in. Vier jaar geleden zijn we, samen met Arkance Systems Nederland , gestart met 3D modelleren in Revit. We zijn gestart met een maatwerk training, specifiek voor ons eigen bedrijf. Arkance Systems Nederland heeft deze training samengesteld op basis van onze wensen en ons werkproces. Vervolgens zijn we nog een stap verder gegaan, vooral om te automatiseren. Op aanraden van Arkance Systems Nederland hebben we de Revit Families training gevolgd en zijn we getraind in het maken van eigen Families. Dit scheelt ons in het engineeringtraject echt enorm veel tijd én je hebt je klanten ook wat te bieden. Want zij kunnen onze producten vervolgens ook weer inpassen in hun 3D model.

Samenwerken en verbeteren

“De samenwerking met Arkance Systems Nederland bevalt ons enorm goed. Ze bergrijpen hun klant en bieden de juiste training, software en ondersteuning aan. Vorig jaar heeft Arkance Systems Nederland ons geattendeerd op de Autodesk Construction Cloud en mogelijke voordelen voor ons bedrijf. Binnen ons bedrijf hebben we veel verschillende afdelingen en rollen, waardoor samenwerking niet altijd goed verloopt. Niet iedereen kan bij de juiste projectinformatie en versiebeheer is niet goed geregeld. Ook grip krijgen op controles van bijvoorbeeld tekeningen, zowel intern als extern, is iets wat beter zou mogen,” aldus Sliggers.

Remmert den Otter, accountmanager bij Arkance Systems Nederland, legt uit: “Wij zagen in Autodesk Docs de ideale oplossing voor de vraagstukken waar Vilton intern regelmatig tegenaan loopt. Maar voordat we de software zijn gaan implementeren, hebben we op dag 1 eerst gekeken hoe Vilton werkt. En vervolgens hoe we op basis van hun werkproces de software het beste konden inrichten. Daarna zijn de mensen getraind en van start gegaan!”

Sliggers: “Onze engineering afdeling, die het meest met Autodesk Docs werkt, heeft 4 dagen training gehad. Wij richten ook de workflows in en moeten er dus ook de meeste kennis van hebben. De andere collega’s, die alleen werken met documentenopslag en dergelijke, hebben 1 dag training gehad.”

Het resultaat?

“Op dit moment kunnen we alleen maar heel positief zijn over het resultaat. We hebben het versiebeheer van documenten goed in beeld en hebben al diverse workflows ingericht. Ik krijg ook terug van collega’s dat ze heel enthousiast zijn. Ze kunnen in Autodesk Docs bijvoorbeeld een viewer gebruiken om modellen te bekijken.

Binnen onze engineering afdeling werken de workflows vooral heel goed, bijvoorbeeld op gebied van interne controle voor vrijgave. In de toekomst willen we ook klanten hierin betrekken, door een workflow op te zetten voor externe controle. Maar we zijn ons nu vooral even aan het focussen op de korte termijn. Mensen zijn nog aan het wennen aan de nieuwe werkwijze Autodesk Docs, de versiebeheer en nieuwe manier van opslag. Ze moeten nu naar een andere plek om hun informatie op te halen, dus dat is een omslag. We werken wel met de Desktop Connector, die documenten automatisch synchroniseert van en naar de cloud.”

En wat wordt de volgende stap?

“In de training van Arkance Systems Nederland kwam Autodesk Build ook nog even aan bod, dat biedt enorm veel mogelijkheden om ook in de uitvoeringsfase te digitaliseren. Dat is voor ons nu nog een stap te ver, maar zou wel heel interessant zijn voor later. Want we hebben niet alleen een eigen productie, maar ook montagedienst.”

Remmert den Otter: “Is voor jullie de vraag van een As Built model aanleveren nog relevant?”

Sliggers: “Dat wordt op dit moment nog niet gevraagd, maar de nieuwe Wet Kwaliteitsborging zou dit wel kunnen versnellen. Vooral productinformatie van producten die in het zicht zitten, zoals akoestische panelen, zou het praktisch kunnen zijn om dit in een As Built model te hebben. We gaan zien wat de toekomst biedt, maar we zijn bij Vilton erg blij dat we deze stap richting Autodesk Docs hebben gezet!”