AutoCAD 2024 is beschikbaar!


Wat zijn de verbeteringen?

Ook dit jaar heeft Autodesk de lente weer ingeluid met nieuwe software-versies, waaronder AutoCAD. Ook in AutoCAD 2024 staan automatisering en samenwerking centraal, met toegang tot nieuwe functies die hier in voorzien en bestaande tools die verbeterd zijn. We zetten alles voor je op een rijtje.

Bij de ontwikkeling van AutoCAD 2024 heeft Autodesk zich gefocust op 3 gebieden: 

  • Creativiteit versnellen 
  • Functionaliteit op maat
  • Connected Design Experience 


Creativiteit versnellen 

De focus van dit gebied ligt op het snel creëren van en samenwerken aan innovatieve oplossingen. AutoCAD “leert” hier van de gebruiker en geeft suggesties om ontwerpworkflows te verbeteren. 

Daarnaast vallen de prestatieverbeteringen in AutoCAD 2024 op – zowel hoe snel tekeningen worden geopend als de snelheid waarmee wordt geschakeld tussen tekeningen en viewports. Ook commando’s als Block count en het hergebruiken van blocks uit jouw blockpalette, werken in deze versie een stuk sneller! 

Activity Insights

Met deze nieuwe feature kan worden bijgehouden wat er in een tekening door jou en andere gebruikers wordt gewijzigd. Deze wijzigingen worden gelogd in een database (het advies is om deze database op een centrale locatie te bewaren, zodat alle wijzigingen goed wordt gelogd). Plotten en printen worden live gelogd, andere commando’s zoals teken- en aanpassingscommando’s worden gelogd op het moment van saven. Wijzigingen kunnen gefilterd worden op datum, gebruiker of type commando. Erg handig wanneer je je weleens afvraagt hoe deze wijzigingen nou in je tekening zijn gekomen. 


My Insights: Macro Advisor

Dit systeem monitort jouw gebruik met AutoCAD en geeft suggesties voor macro’s om stappen die vaak worden uitgevoerd te automatiseren. Het gebruik van deze macro’s reduceert het aantal muisklikken en laat je sneller en efficiënter werken.

Smart Blocks: Placement 

Nieuw is het automatisch plaatsen van blocks in jouw tekening op basis van bestaande geometrie waar je hetzelfde block hebt ingevoegd, wat de productiviteit ten goede komt. Smart Blocks: Replacement 

Je kan nu op een handige manier blocks vervangen, ook hier leert AutoCAD wat voor blocks in het verleden zijn vervangen en geeft het suggesties geven welke blocks er vervangen moeten worden.Functionaliteit op maat 

Bedrijven kunnen AutoCAD aanpassen aan hun branche, waardoor teams in staat worden gesteld om specifieke routines en workflows te bouwen en uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van specialized toolsets, API’s en third party apps die verkrijgbaar zijn via de Autodesk App Store. 

Toolsets 

Met de toolsets kan een hoge tijdwinst worden behaald. Deze toolsets bevatten geautomatiseerde commando’s voor de specifieke werkgebieden en bevatten bibliotheken. 

Autodesk is deze toolsets continu verder aan het ontwikkelen. De Architecure Toolset bevat bijvoorbeeld nieuwe, intelligente objecten, waarmee het aantal objecten 8800 bevat. 

AutoCAD voor de Mac 

De nieuwe versie van AutoCAD ondersteund nu ook Apple Silicon procesoren, waarmee de algehele prestaties wel 2x zo goed zijn, vergeleken met de vorige release. 

Connected Design Experience 

Autodesk creëert een sector overstijgend systeem van toonaangevende software, door Autocad te verbinden met andere Autodesk software, waaronder Revit, Inventor en Civil 3D. Gebruikers kunnen tekeningen veilig delen en aanpassen via desktop, web of mobiele apparaten. 

Web AutoLISP API’s 

AutoLISP, sinds jaar en dag een basisfunctie van de reguliere AutoCAD versies, is nu ook beschikbaar om commando’s in AutoCAD op het web te automatiseren. 

Markup Import & Markup Assist 

Met updates voor Markup Import & Markup Assist kunnen gebruikers snel feedback op hun ontwerpen sturen. Het is nu mogelijk om feedback van gedrukt papier te importeren via een mobiel apparaat of pdf’s en automatisch wijzigingen aan tekeningen toe te voegen. Ook hier gebruikt AutoCAD machine learning om instructies en markeringen van gebruikers te detecteren en toe te voegen. 


Overal toegang 

Met toegang tot AutoCAD op het web en op mobiel, zijn medewerkers in staat om ideeën onderweg effectief te communiceren met collega’s of andere belanghebbenden. Gebruikers kunnen dus online bekende autocad tekentools gebruiken (in een versimpelde versie van AutoCAD). Op deze wijze heb je altijd toegang tot jouw tekeningen en kan je deze ter plekke aanpassen, ook wanneer je onderweg bent. 

AutoLISP in AutoCAD LT 

AutoCAD LT 2024 bevat nu AutoLISP! AutoLISP kan gebruikt worden om repetitieve taken te automatiseren en aangepaste workflows te creëren die zijn toegesneden op jouw specifieke eisen. Met behulp van AutoLISP kunnen zaken geautomatiseerd worden, wat je veel tijd kan besparen.  

Dit betekent niet dat je een cursus programmeren hoeft te volgen: aangezien AutoLISP een bekende functionaliteit is binnen AutoCAD, zijn op het internet en op de AutoCAD-fora duizenden eerder geschreven programma’s voor 2D beschikbaar. AutoCAD LT 2024 ondersteunt .lsp (AutoLISP-bronbestanden), .fas (fastload LISP-bestanden) en .vlx-bestanden (gecompileerde lisp-applicaties). Aan wat voor functionaliteit moet je denken? 

Voor de bouwkundige markt zijn er LISP-bestanden beschikbaar om bijvoorbeeld automatisch lijntjes te trimmen op het moment dat een kozijn in een wand wordt geplaatst. Of denk aan het automatisch nummeren van ruimtes in een plattegrond.  

Voor de maakindustrie kun je denken aan het automatisch genereren van parts lists of Bill of Materials (BOM) lijsten. 

Voor algemeen gebruik kun je LISP-routines gebruiken voor een stukje standaardisering in je tekenwerk, door bijvoorbeeld lagen automatisch aan te maken en het lagengebruik te reguleren. 

Conclusie 

Opgesomd is de volledige versie van AutoCAD, de meest robuuste oplossing voor 2D- en 3D-ontwerp, inclusief 7 gespecialiseerde toolsets en nieuwe op machine learning-gebaseerde functies. AutoCAD LT biedt in vergelijking 2D-ontwerp, een nieuw stuk maatwerk en automatisering (in de vorm van LISP). AutoCAD Web is de nieuwste telg in de AutoCAD familie en biedt basis functionaliteit voor 2D-tekenen en is toegankelijk via een webbrowser of een mobiel apparaat. Het is ideaal voor het bekijken van 2D-ontwerpen of voor het maken van eenvoudige ontwerpen. Al deze smaken maken het mogelijk om overal toegang te krijgen tot AutoCAD hetzij lokaal, hetzij op mobiele apparaten en op het Internet. Daarbij zijn de nieuwe functionaliteiten, inclusief de AutoLISP API voor AutoCAD op internet, welkome toevoegingen aan het al zeer complete pakket wat AutoCAD te bieden heeft. 

Ten slotte nog een overzicht van de verschillende ‘smaken’ van AutoCAD die beschikbaar zijn, met daarbij een opsomming van de functionaliteiten.