Civil 3D 2024 - What's new?!


Civil 3D 2024 is onlangs gelanceerd. Wat is er nieuw, verbeterd of sneller? We brengen je graag op de hoogte.

Het kan intussen een traditie genoemd worden dat Autodesk elk voorjaar met een nieuwe versie van haar producten uitkomt. AutoCAD is meestal de eerste, en Civil 3D komt vaak een weekje later. En nu is het zover: Civil 3D 2024 is beschikbaar gesteld sinds 4 april. De grote vraag is natuurlijk: Wat is er nieuw (en verbeterd)? Hier volgt een overzicht.

Uiteraard geldt voor Civil 3D 2024 ook de verbeteringen in AutoCAD 2024 en AutoCAD Map 3D 2024. Ook bevat Civil 3D eveneens de wijzigingen die in eerdere sub-versies zijn uitgebracht zoals Civil 3D 2023.2. Het kan daarom ook mogelijk dat sommige van de hier genoemde verbeteringen al sinds 2023.2 beschikbaar waren. 


Corridor Transitions

Al sinds Civil 3D 2023.2 beschikbaar en werkelijk een van de beste toevoegingen ooit, flexibele overgangen in een Corridor model. Je kunt zowel breedte als hoogte aanpassen op elke Subassembly, je kunt de Transitions opnieuw toepassen op andere locaties en je kunt ze importeren en exporteren. 

Project Explorer

De Project Explorer maakt intussen standaard deel uit van Civil 3D en wordt zelfs meegenomen in de installatie. Je hoeft hiervoor geen aparte download meer uit te voeren. Een grote verbetering in de Project Explorer is nu de mogelijkheid om Property Set Definitions te beheren en ook de referenties ernaar vanaf elk object. Met een paar klikken beheer je nu werkelijk alles van de Civil 3D objecten, zonder dat je afzonderlijke dialoogvensters of de Property Palette hoeft te openen. 

Heel prettig is het dat de Project Explorer direct kan worden geopend via het rechter muisknopmenu op een Civil 3D object.

Pressure Networks

Elke versie komen er weer kleine verbeteringen bij. Eentje is echt heel fijn en visueel gemakkelijk uit te voeren: Pipe Segments kunnen nu via een grip worden omgezet naar een boog of naar een rechte lijn. 

Dynamo

Dynamo omgeving

De omgeving is geupdate naar de meest recente versie met diverse verbeteringen. Een handige toevoeging bijvoorbeeld: de instellingen (settings) ex- en importeren en deze delen met collega’s.
Hardware Acceleration is ook toegevoegd.

.

Graphs

Een nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om een volledige graph in te voegen in de actieve graph. Zo kunnen hele workflows worden ingevoegd die eenvoudig te finetunen zijn, zonder dat er Custom Nodes voor gemaakt hoeven te worden.

.

Donkere modus

Sinds de donkere modus is er veel kritiek op de grootte van de loze ruimte in de Library. Een aardig handigheidje is nu de mogelijkheid om met CTRL en de muisscrollwheel in en uit te zoomen waardoor de ruimte beter benut wordt.

.

Node Library

Aanvullende Packages zoals de Arkance Systems Node Library moeten wel weer afzonderlijk worden toegevoegd vanuit de Package Manager, deze worden helaas niet overgenomen van eerdere Dynamo versies. 

Dutch Content (Country Kit)

De Country Kits zijn nog niet beschikbaar, vaak duurt dit een maandje langer. De Nederlandse Country Kit (die tegenwoordig Dutch Content heet), wordt op dit moment aangepast en geoptimaliseerd om te werken met NLCS v5. Het zal niet lang meer duren of deze zal beschikbaar komen. 

Arkance Systems software

Arkance Systems heeft natuurlijk haar eigen software bijgewerkt om te kunnen werken in AutoCAD 2024 en Civil 3D 2024. Heb je een licentie? Dan heb je toegang tot de afzonderlijke downloadpagina’s voor de installatiebestanden van InfraCAD, InfraCAD CE, InfraCAD Map en Drill Control.

Tot slot

Naast de diverse verbeteringen en nieuwe functies voelt Civil 3D 2024 ook sneller aan. Sommige zaken zijn echt geoptimaliseerd, en dat is fijn. Niet alle wijzigingen zijn hier besproken (bijvoorbeeld de ArcGIS Connector en de API wijzigingen), ongetwijfeld kom je de komende tijd in het gebruik niet-genoemde kleine verbeteringen tegen. Dat maakt het extra leuk, zulke verrassinkjes. Opnieuw een Civil 3D-versie waar je veel plezier van gaat hebben!

Direct aan de slag met Civil 3D 2024?