Nieuw: Revit 2024


De nieuwste versie van Revit is uit en in dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste nieuwe dingen!

Revit 2024 is onlangs uitgebracht! Deze nieuwe versie brengt langverwachte toevoegingen met zich mee, waaronder extra tools speciaal ontworpen voor landschapsarchitecten. Daarnaast bevat het ook zeer gewilde verbeteringen die rechtstreeks voortkomen uit de feedback van gebruikers, zoals het gloednieuwe ‘Dark Theme’ en een modernere gebruikersinterface.

Hieronder hebben we de belangrijkste verbeteringen voor je op rijtje gezet.

Nieuwe toevoegingen in Revit 2024

Interface

Deze versie van Revit heeft een nieuwe, frisse interface gekregen. De knopjes zien er beter uit en de Project Browser is gemoderniseerd, waar een handige zoekfunctie aan is toegevoegd. Maar dit is nog niet alles. Het is nu mogelijk om de werkomgeving, volledig in een donker thema te zetten. Veel gebruikers zijn dit gewend, bijvoorbeeld van AutoCAD en vinden de zwarte achtergrond prettig werken. 

Toposolids 

Een terrein in Revit kun je nu met behulp van een Toposolid modelleren. Dit is een verbetering ten opzichte van vorige versies, waar je een terrein alleen als een vlak kunt vormgeven. Een Toposolid kun je zelf tekenen, of vormgeven op basis van een CAD-tekening (DTM). In Revit 2024 modelleer je een terrein als geometrie met instelbare lagen en laagdiktes. Het is ook mogelijk om hier uitsparingen in te maken, bijvoorbeeld met behulp van Void Families. Omdat een Toposolid vergelijkbaar is met een Floor in Revit, sluit het beter aan op standaard functies, zoals Cut Geometry en Join Geometry. 

My Insights 

Dit dashboard vind je op het startscherm van Revit. Het geeft je een overzicht van jouw Revit gebruik. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke functies je het meest gebruikt en verschijnen er tips die kunnen helpen om handelingen in Revit te versnellen, met een rechtstreekse koppeling naar de helppagina van Autodesk.

Visual Upgrades 

De integratie met Twinmotion was er al, maar deze is nu verbeterd in Revit 2024. Met Twinmotion kun je als Revit gebruiker fantastische visualisaties van een projectmodel maken. Omdat Twinmotion onderdeel is van de AEC Collection, heb je geen aparte add-in meer nodig en kun je vanuit Revit rechtstreeks het model synchroniseren naar Twinmotion.   

Ook goed om hier te vermelding is dat er nu in Revit een nieuwe viewinstelling beschikbaar is: Textures. Deze instelling laat de texturen van materialen op een consistente manier zien in de actieve view, zonder schaduw of dieptewerking. Hierdoor blijft navigeren door het model (in de 3d view) licht en wendbaar.  

Template 

Revit 2024 komt (eindelijk) met een vernieuwde, interdisciplinaire projecttemplate. Daarnaast kun je nu gebruik maken van een nieuw voorbeeldproject ‘Snowdon Towers’, die met veel detail en geavanceerde families is uitgewerkt. Het project bestaat uit verschillende aspectmodellen, die in elkaar zijn gelinkt. Het zijn geen grote, zware modellen en hierdoor zijn ze erg goed bruikbaar. Nadeel is wel dat de eenheden standaard op inches zijn ingesteld. Ik heb zelf hiervoor een Dynamo script gemaakt, die de projecteenheden automatisch naar ons metrisch stelsel omzet.  

Link Coordination Model 

Je kunt nu rechtstreeks vanuit het cloudplatform Autodesk Docs een coördinatiemodel in Revit linken. Hierdoor zal de samenwerking tussen projectteams verbeteren. Het wordt makkelijker om snel en altijd de juiste onderlegger als referentie te gebruiken. Bovendien kun je de eigenschappen van de elementen uit het coördinatiemodel in Revit bekijken en als het nodig is erop ‘snappen’.  

Sheet verbeteringen 

Er zijn een aantal (kleine) verbeteringen aangebracht op het gebied van sheets. Zo kun je nu meerdere views selecteren en deze in één keer op een sheet plaatsen. Hierbij zal Revit zelf een nette indeling maken voor de views op de sheet. Met de nieuwe functie ‘Go to Sheet’ kun je vanuit een view, naar de sheet navigeren waarop deze view is geplaatst. 

Revision Clouds 

Je kunt nu een Schedule aanmaken voor de categorie Revision Clouds, om een overzicht te krijgen en te behouden van alle revisies binnen een Revit model.  

Dynamo voor Revit 

Ook in Dynamo zijn er weer diverse verbeteringen doorgevoerd. Dankzij de optie ‘Hardware Acceleration’ zijn de prestaties van de software sterk verbeterd. Als je dubbelklikt op een invoerpoort van een node dan verschijnt er een ‘Autocomplete’ menu met suggesties die je kunt gebruiken en die worden aanbevolen omdat deze het best passen bij de gevraagde input. Verder is ook de helpfunctie uitgebreid en heeft iedere node nu een helppagina binnen de interface van Dynamo.

Ook in deze release  

  • Parameters worden automatisch op alfabet gesorteerd 
  • De opslaglocatie van een lokale kopie van een Workshared Cloudmodel kun je zelf instellen   
  • De functie ‘Draw Order’ is voor 2D componenten verbeterd binnen projecten en families 
  • De hoogte van een Scope Box kun je via de eigenschappen numeriek instellen 
  • Bijna alle dialoogvensters kun je nu groter/kleiner maken 
  • Met nieuwe Color Books heb je een uitgebreid palet aan kleuren om uit kiezen   
  • En er is nog zoveel meer… 

Autodesk Revit 2024 kopen?

Ben je werkzaam in de bouw of civiele techniek als architect, aannemer of installateur? Interesse in Autodesk Revit? Koop de software via de knop hieronder.