Al klaar voor de nieuwe daglichtnorm? Met onze SmartBouwbesluit tool wel!


Ben jij al klaar voor de nieuwe Europese daglichtnorm NEN-EN 17037? De normcommissie in Nederland bereidt zich voor op de implementatie van de nieuwe NEN-EN 17037 voor daglichttoetreding.

Deze nieuwe norm vervangt de huidige NEN 2057. Het grootste verschil tussen de huidige norm (NEN 2057) en de nieuwe norm (NEN-EN 17037) is dat de daglichttoetreding wordt bepaald op basis van daglichtfactoren. Een complexe berekening die alleen met een daglichtsimulatieprogramma te bepalen is.

Inwerkingtreding nieuwe norm

De invoer van de Omgevingswet is verschoven naar 1 juli 2023. Maar dit betekent niet dat we ons niet al voor kunnen bereiden op deze nieuwe wet. Wanneer je nu al leert werken (en geloof ons: je hebt het zo in de vingers) heb je straks een streepje voor! Ook is het mogelijk om al berekeningen te maken op basis van de nieuwe norm, zo zorg jij dat je klaar bent voor de toekomst!

SmartBouwbesluit oplossing

Elk bouwproject moet voldoen aan wet- en regelgeving, vastgelegd in het Bouwbesluit. Hierin staan voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Als bedrijf heb je de verantwoordelijkheid om hier correct mee om te gaan, zodat projecten aan de eisen van het Bouwbesluit voldoen. Om je bedrijf hiermee te helpen bieden wij de nieuwe SmartBouwbesluit oplossing voor Revit.

De vernieuwde versie van SmartBouwbesluit biedt je de volgende voordelen:

  1. SmartBouwbesluit maakt gebruik van het Revit-model als bron. Je hoeft dus niet opnieuw een model op te zetten. Dat scheelt enorm veel tijd!
  2. Er is geen import en export nodig naar een ander daglichtsimulatieprogramma. Dit bespaart veel berekenings- en modeleertijd.
  3. Met SmartBouwbesluit kunnen complexe daglichtfactorberekeningen volgens de NEN-EN 17037 worden uitgevoerd. De resultaten zijn direct zichtbaar in het berekeningsvenster en worden in Revit gepresenteerd op Drafting Views. Hiermee wordt direct inzicht verkregen of er wordt voldaan aan de eisen uit het Bouwbesluit.

De SmartBouwbesluit oplossing is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen Arkance Systems, DWA adviseurs en LKSVDD architecten!

Het ontwerp toetsen op het Bouwbesluit

Het is straks niet meer mogelijk om daglicht handmatig te berekenen. Daar waar je met de NEN 2057 nog voldoende kan hebben aan een Excel-bestand, is het straks noodzakelijk om het daglicht te berekenen aan de hand van een 3D-model. Met SmartBouwbesluit is het makkelijk om voor architecten en ingenieurs, om het in Revit gemaakte ontwerp te toetsen op de Bouwbesluitregels.

Volg het webinar en kom achter alle inns en outs!

Wil je nou ook je ontwerp op een sneller manier toetsen aan het Bouwbesluit? Leer dan hoe je SmartBouwbesluit gebruikt voor je projecten. Volg ons webinar op 2 december waarin we je graag meer vertellen over de ontwikkelingen en de nieuwe tool. Schrijf je via de onderstaande knop in voor het webinar.