OpenStreetMap data in Civil 3D met Dynamo


Gebruik de kracht van Dynamo in Civil 3D om taken te vereenvoudigen en te automatiseren.

Al enige tijd wordt Civil 3D geleverd met een krachtige design automation tool: Dynamo. Hiermee kan elke gebruiker complexe of tijdrovende taken zelf scripten. Constructies die eerst onmogelijk leken, kunnen daarmee toch vlot uitgevoerd worden. Langdurig handwerk wordt met Dynamo met één druk op de knop terug gebracht tot zo’n korte tijd dat zelfs even koffie halen er niet meer inzit.

Out-of-the-box

Omdat Dynamo een design automation tool is, kun je er niet alleen vastomlijnde taken mee uitvoeren, maar in principe alles wat je kunt bedenken. Je eigen creativiteit is de begrenzing van de mogelijkheden. Je moet hiervoor wel een beetje out-of-the-box kunnen denken. Soms verzin je constructies die niet logisch lijken, tot je het in werking ziet. En als je vervolgens een ingewikkelde taak kunt scripten, zodat de uitvoering vervolgens niet meer is dan de befaamde ‘één druk op de knop’, dan kun je daar terecht trots op zijn. Veel Dynamo gebruikers hebben tijdens de cursussen bij Arkance Systems al ontdekt hoeveel potentie de software heeft. Ze passen Dynamo nu toe in hun werk en ze verrassen zichzelf telkens weer met nog meer creatieve vondsten. Vooral tijdsbesparing is één van de redenen om Dynamo te gebruiken.

Out-of-the-box biedt Dynamo een aardig setje functionaliteit aan en voor de meeste taken voldoet dat prima. Toch is al snel merkbaar dat voor complexere taken wat functionaliteit mist. Nu kan veel nieuwe functionaliteit zelf worden toegevoegd aangezien Dynamo ook de programmeertaal Python ondersteunt, maar het grootste deel van de gebruikers heeft daar geen ervaring mee. Om de ontbrekende functionaliteit toch beschikbaar te maken, zijn er intussen meerdere partijen aan de slag gegaan om aanvullende libraries te ontwikkelen. Bibliotheken met nieuwe functies, speciaal voor Dynamo.

Via Autodesk wordt o.a. de Civil 3D Toolkit aangeboden en Arkance Systems heeft de Arkance Systems Node Library beschikbaar gesteld. Beide libraries kunnen worden gedownload en geïnstalleerd via de Package Manager in Dynamo voor Civil 3D. In de library in de linker zijbalk verschijnen daarna de aanvullende functies. Alleen met de Arkance Systems Node Library heeft de gebruiker al de beschikking over meer dan 800 nieuwe functies.

Importeren vanuit OpenStreetMap

Ondanks dat in Nederland veel geo-data vrij beschikbaar is, heeft OpenStreetMap veel interessante data beschikbaar. Uiteraard kun je de geometrie van wegen, gebouwen en terreinen downloaden, maar je kunt ook de datalagen bevragen. Bijvoorbeeld via de dienst Overpass Turbo. Met een paar regels code vraag je bijvoorbeeld alle tankstations in Zwolle op:

De data kun je vervolgens exporteren naar diverse formaten, waaronder het OSM formaat van OpenStreetMap. En met behulp van de Arkance Systems Node Library importeer je deze gegevens zonder enige moeite in Dynamo:

De punten bevatten niet alleen een naam maar ook veel administratieve data:

Op basis van deze gegevens zou je de tankstations in Civil 3D kunnen weergeven als Cogo Points met een bepaalde stijl als ze bijvoorbeeld zelfservice aan bieden. Of als een AutoCAD block met attributen. Of uittekenen als cirkels met een bepaalde kleur als er ook diesel wordt verkocht.

Property Sets Data

Civil 3D beschikt over een krachtig data-opslag-systeem. Dit wordt Property Sets Data genoemd. Aan elk object kun je gegevens koppelen waarvan je zelf de tabellen definieert. Met Dynamo kun je vrij eenvoudig Property Sets genereren en koppelen aan objecten. Je kunt bijvoorbeeld uit OpenStreetMap alle wegassen ophalen van een gebied, inclusief gegevens over materiaal en maximum snelheid.

De administratieve gegevens zijn dan om te zetten naar Property Sets. Naast het koppelen van data, kun je in Civil 3D heel eenvoudig labels plaatsen die de Property Sets Data toont in de tekening. Bijvoorbeeld de straatnaam langs de wegassen.

Cursus of bedrijfstraining

Ook nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van Dynamo? Wil je weten hoe je taken kunt vereenvoudigen en versnellen? Of juist nog meer uit de software willen halen?
Volg dan onze cursus Dynamo voor Civil 3D, of vraag een bedrijfstraining aan door het formulier aan de rechterzijde in te vullen.