Succesvolle carrière als Inventor engineer?


Bouw aan je kennis om efficiënt 3D te kunnen tekenen met Inventor en navigeer je carrière in de wereld van de maakindustrie.

De vraag naar (efficiënter) 3D tekenen wordt steeds groter. Dit betekent dat er meer verwacht wordt van jou als engineer. Je zult je meer moeten richten op geavanceerde modelleringstechnieken en openstaan voor innovatieve software-oplossingen. Het gebruik van Autodesk Inventor sluit hier perfect bij aan. Maar welke kennis heb je nodig om aan de vraag te kunnen voldoen? En hoe kan een mogelijk leerpad voor jou er uit zien om een succesvol Inventor engineer te zijn of worden? Onze experts geven je in dit artikel graag een kijkje in hoe jij voorbereid kunt zijn op de toekomst. 

Efficiënt 3D tekenen gaat niet over één nacht ijs 


Voor iemand die volledig nieuw is met 3D tekenen, kan het wel een half jaar duren voordat je bekwaam bent in de basisvaardigheden. Als je al enige ervaring hebt met een 3D softwarepakket, gaat het wat sneller. Wat zijn dan die basisvaardigheden die je na dat half jaar zou moeten beheersen?  

 • Je bent bekend met de Interface van Autodesk Inventor en kent goed de weg in verschillende functies, mogelijkheden en instellingen. 
 • Je kunt een nieuw project opzetten, met hierbij de nodige instellingen, padverwijzingen en het correct instellen van templates voor het maken van nieuwe documenten. 
 • Je bent in staat om zelf te ontwerpen/ 3D tekenen van onderdelen. Daarbij ook onderdelen kunnen aanpassen die worden ontvangen. Je kunt deze onderdelen assembleren (op een correcte en juiste manier) in een samenstelling. 
 • Je kunt jouw ontwerp visualiseren en presenteren, met Exploded Views, Animaties en goede renderingen. 
 • Je kunt jouw onderdelen en samenstellingen opleveren door 2D overzichtstekeningen of productietekeningen te kunnen maken van jouw 3D modellen. Hierbij voorzie je de 2D tekening van alle benodigde informatie, zoals aanzichten, symbolen, maatvoering en stuklijsten 

Er zijn meerdere manieren om de basis van Autodesk Inventor aan te leren 

Natuurlijk zou je op eigen houtje aan informatie kunnen komen door via het internet autodidactisch te werk te gaan. Er is tenslotte veel te vinden. Anderen gaan zelf pionieren. Deze twee methodes hebben echter ook nadelen: 

 • De kans bestaat dat er een ineffectieve of zelfs foutieve workflow wordt aangeleerd 
 • Zonder een formele opleiding loop je het risico de belangrijkste aspecten van de software over het hoofd te zien 
 • Zelf leren biedt geen certificering wat belangrijk kan zijn voor carrièreontwikkeling 
 • Het kan tijdrovend en frustrerend zijn naar de juiste bronnen van informatie te zoeken om een compleet verhaal te hebben 
 • Zonder begeleiding loop je kans om fouten te maken die later moeilijk te corrigeren zijn 

Sommige bedrijven kiezen ervoor om zelf personeel te trainen; hierdoor kunnen specifieke bedrijfsbehoeften goed afgestemd worden. De keerzijde is echter dat jouw collega hiervoor tijd moet vrij maken en misschien ook niet volledig op de hoogte is van de laatste updates. Ook krijg je hierbij geen officieel certificaat. En is jouw collega wel een officieel gecertificeerd instructeur? Je weet ook niet zeker of je dan wel verzekerd bent van de juiste kennisoverdracht. 

Gegarandeerd de juiste kennis door een gecertificeerd Inventor expert? 

De route naar succes 

Jezelf ontwikkelen tot volwaardig, zelfstandig Inventor engineer stopt niet na de basiscursus. Learning on the job is natuurlijk ook belangrijk. Vind je het nog soms lastig de vertaling te maken naar je eigen projecten? Weet dan dat er altijd een Inventor expert van ons bij jou op locatie kan komen om je persoonlijke begeleiding te geven. 

Ook raden wij aan om na ongeveer een maand de cursus Parametric Design te volgen; hiermee krijg binnen één cursusdag nóg betere controle over je ontwerp. Je leert je ontwerpen te hergebruiken en zorgt dat wat je ontwerpt ook toekomsbestendig is.  Dit is een echte must-have voor iedere Inventor engineer! Wil je deze pas na een paar maanden volgen, is dat uiteraard ook geen probleem. Iedereen ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. 

Ongeveer drie tot zes maanden na de basiscursus is het slim je te verdiepen in de geïntegreerde functies en mogelijkheden die Autodesk Inventor biedt. Deze versnellen je werkzaamheden en besparen je tijd. Denk aan het op de juiste manier maken van berekeningen, het automatiseren van handelingen of het stroomlijnen van ontwerpen specifiek in jouw vakgebied. Ook hiervoor bieden wij diverse vervolgcursussen. 

 
Wat kan ik verwachten van de Inventor basiscursus bij ARKANCE? 

In de cursus krijg je stevige basiskennis van deze software.  

Dag 1:  je maakt een goede Sketch en enkele 3D features. Dat is de basis van elk goed model. Ook wordt de interface van het programma besproken, en uitgelegd wat de werkmethodiek van elk nieuw project is. 

Dag 2: de meer exotische 3D bewerkingen worden behandeld, maar ook hele krachtige functies. Zoals het plaatsen van compleet samengestelde gaten en het gebruik van de door de software geleverde Content Center bibliotheek. Hierin zijn alle bevestigingsmaterialen te vinden die je maar kunt bedenken. Ook wordt een eerste aanzet gemaakt tot het maken van Assemblies en Drawings. Hierbij kunnen de samenstellingen zelfs bewegen zoals ze in het echt ook zouden bewegen. 

Dag 3: we gaan dieper in op het gebruik van Assemblies en Drawings, en worden er Renders, Animations en Exploded Views gemaakt. Ook biedt deze dag de kans om in te gaan op specifieke onderwerpen die je als cursist kunt aandragen. 

Optioneel dag 4: Ben je werkzaam in de plaatindustrie? Dan bieden we een extra basiscursusdag gericht op Sheet Metal in Inventor. Je leert hier de juiste technieken en werkmethodieken. 

De voordelen van een cursus bij ARKANCE 

 • Een gestructureerde uitleg door een bevlogen en ervaren trainer. 
 • Kleine groepen zorgen voor veel persoonlijke aandacht. 
 • Onze locaties zijn uitgerust met de nieuwste hardware 
 • Een officieel Autodesk certificaat aan het einde van de cursus, wat jouw basiskennis bevestigt. 
 • Een professioneel naslagwerk om alles rustig na te lezen en te herhalen. 
 • Mogelijkheid om van andere cursisten te leren, wat de ervaring gezellig en leerzaam maakt. 
 • Inclusief heerlijke lunch 
 • Oefenen op onze trainingssoftware 

Meld je aan! 

De basiscursus Inventor vindt plaats in Oss, Bodegraven, Amsterdam, Almelo of Veenendaal. Ook is online aansluiten via Virtual Classroom mogelijk. Zo is er altijd een locatie bij jou in de buurt. 
Zien we jou binnenkort?