Cursus | Slimmer digitaal bouwen met BIM

Meer informatie Datum Locatie

Sector Bouw
Level Basis
Duur 1 dag

In deze BIM cursus verken je de kracht van BIM en hoe het jouw organisatie toekomstbestendig maakt. Wij geven je inzicht en richting hoe je digitaal bouwen succesvol kunt implementeren in je projecten.

 • Laagdrempelig en binnen één dag je kennis over BIM verhogen
 • Inzicht in hoe je BIM kunt toepassen om processen te stroomlijnen; wat resulteert in tijdsbesparing en kostenreductie
 • Begrijp hoe slimmer digitaal bouwen jou kan helpen en welke kennis (nog meer) nodig is om hier efficiënt gebruik van te maken

Prijs: €499,- per persoon. 

Maak gebruik van subsidie!
Laat je cursus (voor een deel) betalen door je vakorganisatie of de overheid.
Bekijk hier de beschikbare subsidies.

Herken je de volgende belemmeringen om BIM niet volledig te benutten?

 • Het vereist bepaalde training en kennis: BIM lijkt misschien complex, maar met de juiste begeleiding en training kan dit snel veranderen.
 • Het kost meer tijd: het is cruciaal om te begrijpen waar je juist tijd kunt besparen en welke kennis nodig is om efficiënt met BIM te werken.
 • Het is te complex: BIM kan intimiderend lijken, maar het biedt juist meer overzicht en controle als je de juiste aanpak kent.
 • Niet alle partijen kunnen ermee werken: het samenwerken met verschillende partijen kan een uitdaging zijn, maar BIM biedt de mogelijkheid om alle informatie te centraliseren waar vervolgens alle partijen van kunnen profiteren

Nu is het moment om stappen te zetten naar succesvolle digitalisering
BIM kan een gamechanger zijn, maar we begrijpen dat er uitdagingen kunnen zijn die je ervan weerhouden om er volledig van te profiteren. We merken dat vele bedrijven en medewerkers nog zoekende zijn in het optimaal gebruiken van BIM of zelfs stilstaan op dit gebied. Gevolg is dat je specifieke opdrachten niet kunt binnenhalen of niet kunt leveren waar de opdrachtgever om vraagt. Collega’s kunnen interesse gaan tonen in werkomgevingen die al verder gevorderd zijn in digitalisering en het wordt lastiger nieuwe collega’s aan te trekken. En wat als je niet kunt voldoen aan de WKB? Tijd voor actie dus!

Wat leer je in de cursus?
Tijdens deze interactieve sessie verken je het digitale ontwerp-, bouw- en beheerproces. Het wordt een boeiende en vernieuwende dag waarbij je samen met andere professionals uit jouw branche actief deelneemt. Deel ervaringen, doe ideeën op, voer praktijkgerichte opdrachten uit en stel je direct je vragen aan één van onze BIM experts. Na afronding van de cursus beschik je over basiskennis van BIM, ben je bekend met de verantwoordelijkheden in digitaal bouwen en heb je een goed inzicht gekregen in het proces. Je krijgt handvatten om verdere stappen te zetten voor je organisatie en gaat vol verfrissende ideeën weer huiswaarts.

Wat je van ARKANCE mag verwachten bij deze cursus

 • Officieel ARKANCE certificaat van deelname
 • Inspirerend dagprogramma met opdrachten gericht op het werkveld
 • Een duurzaam geproduceerde goodiebag met handig presentje
 • Les in een moderne, overzichtelijke trainingsruimte voorzien van airconditioning
 • Inbegrepen:heerlijke lunch met keuze uit broodjes, warme snack, salade, fruit, koffie, thee, fris en water

 

Voor wie is deze cursus?
Ben je manager, afdelingshoofd, BIM coördinator, projectleider, opdrachtgever, gebouwbeheerder, werkvoorbereider of modelleur en wil je weten hoe jij en jouw organisatie meer uit BIM kan halen? Dan nodigen we je van harte uit! Kom vooral samen met een collega om een eerste verkenning te doen in wat BIM te bieden heeft. Voorkennis is niet nodig. Tijdens deze dag brengen we nauwelijks tot geen tijd achter de computer, dus het is niet noodzakelijk om veel kennis van computers te hebben. Wat je wel nodig hebt, is een frisse blik en een gezonde dosis nieuwsgierigheid!

Vervolg na deze cursus

Nadat je inzicht hebt gekregen in wat er komt kijken bij slimmer digitaal bouwen, kun je je verder verdiepen in de verschillende onderdelen. Zo is het raadzaam de tweede BIM cursus te volgen: Afspraken maken. Hier staat slimmer samenwerken centraal en gaan we o.a. in op BIM contractstukken, ISO19650 en essentiële afspraken die je zou moeten maken bij het werken met BIM.

Ben je werkzaam in, of groeiende naar een coördinerende en/of regisserende rol? Dan is het belangrijk dat je kennis en vaardigheden hebt van verwachtingen managen, delen en uitwisselen van informatie, bewaken van de kwaliteit, model coördinatie, data uit een model kunnen halen en het laten landen van BIM in je organisatie. Ook hier kunnen we je zeker bij ondersteunen. Neem contact met ons op of lees alvast het whitepaper ‘Krijg grip op BIM projecten’ waarbij we je met een persoonlijk  op maat leertraject helpen je doelen te bereiken.

Selecteer hieronder de datum en de locatie waarop je de cursus Revit basis wil volgen.

Almelo

Amsterdam

Oss

Bodegraven

Veenendaal

De cursus kun je bij ons in verschillende vormen volgen. Je kiest zelf welke het best bij jou past. Hierdoor haal je het maximale uit jezelf!

 • Klassikaal: volg je cursus op een Arkance Systems Training Centre bij jou in de buurt
 • Virtual Classroom (in overleg): de unieke klassikale online leeromgeving van Arkance Systems
 • Bedrijfscursus: op locatie van je eigen organisatie of een Arkance Systems Trainings Centre naar keuze
 • Op maat: bepaal zelf het aantal lesdagen en de inhoud.

De volgende onderwerpen worden behandeld in de cursus ‘Slimmer digitaal bouwen’

 • Wat is BIM?
 • Wat betekent BIM voor jou?
 • Hoe zien we BIM in de toekomst?
 • Impact en uitdagingen van BIM
 • Informatie centraal managen
 • Integraal kwaliteit borgen
 • BIM rollen en verantwoordelijkheden
 • Digitaal bouwen met BIM

Wij werken nauw samen met DigiGo, een neutraal kennisplatform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. We houden hun ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, wat ook onze trainingsprogramma’s inspireert.  Bovendien nemen onze BIM experts geregeld deel aan kennis- en klankbordsessies omdat we geloven dat kennisdelen bijdraagt aan samen slimmer bouwen.

Meestgestelde vragen (FAQ)

Heb je een vraag? Grote kans dat we hem hier al beantwoorden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag: contact

Wat zijn de voordelen van BIM?

Door slimmer digitaal te bouwen, levert dit je de volgende voordelen op:

 • Snellere en efficiëntere processen
 • Meer overzicht en inzicht in kwaliteitscontrole
 • Lagere faalkosten
 • Reductie afval op de bouwplaats
 • Hogere productiviteit en versnelde uitvoering
 • Integraal afgestemde- en foutloze ontwerpen
 • Hogere uitwisselbaarheid van informatie
 • Centralisatie van bouwwerk informatie
 • Meer kans om overheidsopdrachten binnen te halen, die een bepaald BIM level vereisen, of zelfs toepassing van de ISO19650 voorschrijven

Ik werk met AutoCAD; kan ik deelnemen aan de cursus?

Jazeker! De cursus is niet software-gebonden. Iedereen die erover denkt om meer te halen uit BIM, of hiermee wil starten, nodigen wij uit om deel te nemen. Ook het gebruik van AutoCAD past binnen het toepassen van BIM.

Wij werken met Revit; betekent dit dat wij BIMmen?

Gebruik van Revit impliceert niet per se dat je “BIMt”. Revit is een krachtige modelleertoepassing dat geschikt is voor BIM, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts één van de vele tools is binnen het bredere concept van BIM. Het cruciale onderscheid ligt in de aanpak en methodologie die je hanteert bij het gebruik van Revit (of andere modelleerapplicaties) en waarbij mens, proces en techniek met elkaar zijn uitgelijnd.

Hoe word ik BIM coördinator?

Verschillende bedrijven brengen de taken van een BIM-coördinator onder bij een modelleur, projectleider of werkvoorbereider. Andere bedrijven kiezen ervoor om een specifieke BIM-coördinator aan te nemen. Er komt er veel kijken bij de functie van BIM-coördinator. Je hebt dan ook specifieke kennis nodig om een project vakkundig te coördineren. Het volgen van gerichte cursussen of een leertraject op maat biedt uitkomst om deze kennis en vaardigheden op te doen.

Wat doet een BIM coordinator?

We zien vaak dat van een BIM coördinator wordt verwacht dat deze BIM binnen de organisatie implementeert. Dit is echter een grote verantwoordelijke taak waarbij op meerdere niveaus gewerkt moet worden aan draagvlak en betrokkenheid. Een BIM visie is hiervoor erg belangrijk. Lees ons whitepaper om meer te weten te komen over de rol en taken van een BIM coodinator.

 

Schrijf je in voor de cursus