Cursus Dynamo voor Revit | Basis

Meer informatie Datum Locatie

Sector Bouw
Level Basis
Duur 2 dagen

Versneld modelleren voor de Revit modelleur! Ontwerpen in Revit wordt al snel minder leuk als je regelmatig dezelfde routine klusjes moet uitvoeren. Door dit te automatiseren bespaar je niet alleen veel tijd en verbeter je de kwaliteit van je BIM-model maar wordt je werk ook leuker!

 • Leer werken met een Visuele Programmeeromgeving
 • Bouw een script en leer alles over Nodes
 • Werk nauwkeuriger en verlaag de kans op fouten
 • Bespaar uren modelleerwerk
 • Maak je werk leuker en gemakkelijker

Klassikaal € 799,00 ex. btw

Maak gebruik van subsidie!
Laat je cursus (voor een deel) betalen door je vakorganisatie of de overheid.
Bekijk hier de beschikbare subsidies.

Visueel programmeren verandert jouw ontwerpproces

Autodesk Dynamo is een visuele programmeeromgeving voor Autodesk Revit. Door het visueel programmeren worden de code-onderdelen op een grafische manier gebouwd, in plaats van de code tekstueel te specificeren. Kortgezegd maak je met Dynamo een specifieke set van instructies (script), die de computer vertelt welke stappen er gezet moeten worden om het ontwerp te maken. Binnen de bouwwereld gaan we steeds meer richting automatisering. Het verandert de manier waarop we ontwerpen en bouwen. Het versnellen van routine workflows is een mooie aanloop hier naartoe.

Van 40 uur modelleren naar 5 minuten

Met Dynamo voor Revit kun je routine workflows automatiseren waarmee je flink wat modelleertijd bespaart. Repeterende handelingen in Revit zijn vaak tijdrovend en nemen tijd weg van de werkzaamheden die er echt toe doen. Denk aan handelingen als het nummeren van elementen, het controleren en aanpassen van parameters, of het maken van grote hoeveelheden sheets. Met Dynamo doe je deze handelingen met 1 druk op de knop! Hieronder zie je het vergelijk tussen handmatig werk en het gebruik van Dynamo:

Handelingen-versneld-modelleren

Wat leer je in de cursus?

Aan het eind van de cursus heb je basiskennis van Dynamo opgedaan. Je weet wat je er mee kunt en waarvoor je het kunt inzetten. Je hebt kennis gemaakt met het opzetten van een script. Na de cursus is het belangrijk om te kijken hoe je dit gaat inzetten bij je projecten, welke scripts je daarbij gaat maken en hoe je dit gaat verweven in jullie processen. Indien gewenst kunnen we je daarbij ondersteunen.

Dit krijg je bij de cursus

 • Een officieel Autodesk certificaat van deelname
 • Koffie, thee, fris, een heerlijke lunch en wat lekkers tussendoor
 • Een duurzaam geproduceerde goodiebag
 • Uitgebreid Nederlandstalig naslagwerk met extra oefeningen
 • Een script welke op de werkvloer direct te gebruiken is
 • Goed bereikbare en modern ingerichte trainingslocaties
 • Werken op professionele workstations (HP/3Dconnexion)

Jouw benodigde kennis voor deze cursus

Om deel te kunnen nemen aan deze cursus heb je minimaal 1 jaar ervaring met Revit en ken je de basis van Microsoft Excel. De cursus is geschikt voor modelleurs in de bouw, constructie, installatietechniek of civiele techniek.

Selecteer hieronder de datum en de locatie.

Veenendaal

Amsterdam

Virtual Classroom

Bodegraven

Oss

Almelo

In deze cursus leer je hoe je Dynamo kunt inzetten om je modelleerproces te versnellen. Handelingen waar je nu handmatig uren mee bezig bent in Revit, verricht je straks met één druk op de knop. Hieronder vind je de inhoud van de deze cursus per dag beschreven:

Dag 1

 • Wat is Dynamo
 • Startscherm en interface Dynamo
 • Wat zijn Nodes
 • Werken met data
 • Geometrie
 • Dynamo en Excel
 • Diverse oefeningen

Dag 2

 • Het opzetten van een script
 • Dynamo player

Wat klanten van deze cursus vinden

“Ik ben erg tevreden over de inhoud van de Dynamo training. Ik heb veel geleerd van de training wat ik kan toepassen in mijn dagelijks werk en waar ook mijn collega-modelleurs veel profijt van zullen hebben”. Martin Schouwink, BIM regisseur bij IAA Architecten. Lees hier zijn complete verhaal.

“Tijdens deze cursus ga je er werkelijk mee aan de slag. Je leert hierdoor veel. Je krijgt veel begeleiding bij de zaken waar je tegenaan loopt. Echt een pluspunt van deze training!” Gerhard Kosters, BIM modelleur bij Alkondor.

De cursus kun je bij ons in verschillende vormen volgen; je kiest zelf welke het best bij jou past. Hierdoor haal je het maximale uit de cursus!

 • Klassikaal: 2 dagen op een trainingslocatie van Arkance Systems Nederland
 • Virtual Classroom: 2 lesdagen in een online lesomgeving

Wil je de cursus liever Incompany volgen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

.

Wat de voordelen zijn van een cursus bij Arkance Systems

Arkance Systems biedt praktijkgerichte cursussen voor de vakgebieden Bouw, Infra en Maakindustrie. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van de kennis die wij overdragen. Onze docenten zijn ervaren in het vakgebied waarin jij werkt, snappen waar het in je werkzaamheden mis kan gaan en hebben daar praktijkgerichte oplossingen voor. In de Cursus Dynamo voor Revit | Basis krijg je veel persoonlijke aandacht, Nederlandstalige cursusdocumentatie en oefeningen die aansluiten op jouw vakgebied.

Dit krijg je bij de cursus

 • Een officieel Autodesk certificaat van deelname
 • Koffie, thee, fris, een heerlijke lunch en wat lekkers tussendoor
 • Een duurzaam geproduceerde goodiebag
 • Uitgebreid Nederlandstalig naslagwerk met extra oefeningen
 • Een script welke op de werkvloer direct te gebruiken is
 • Goed bereikbare en modern ingerichte trainingslocaties
 • Werken op professionele workstations (HP/3Dconnexion)

Meestgestelde vragen (FAQ)

Heb je een vraag? Grote kans dat we hem hier al beantwoorden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag: contact

Welke Revit kennis is er nodig?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van Dynamo voor Revit is kennis van Revit en de werking met betrekking tot families, parameters en het uitwisselen van data binnen Revit zeker nodig. Natuurlijk bepaalt uiteindelijk de complexiteit van de taak die uitgevoerd moet worden hoeveel kennis van Revit nodig is.

Is kennis van programmeren nodig?

Hoewel het mogelijk is in Dynamo voor Revit ook te coderen, is in principe geen programmeerkennis nodig met betrekking tot code, commando’s of de opbouw van code. Elk script is echter wel opgebouwd volgens een bepaalde logische volgorde, een soort plan van aanpak. Kennis over het vooraf bedenken van deze opbouw is wel een voordeel.

Is het slim om te werken met Dynamo key-users binnen mijn organisatie?

Het is zeker aan te raden om minimaal 2 key-users aan te stellen die Dynamo scripts kunnen opstellen en wijzigen. De andere modelleurs van je afdeling kunnen dan gebruik maken van de tools als user.

Voor welke projecten is Dynamo nuttig?

Kort gezegd: alle! Dynamo is niet specifiek alleen voor ingewikkelde projecten of complexe ontwerpen. Ook bij eenvoudige of overeenkomstige projecten kan Dynamo van waarde zijn.

Voor welke handmatige handelingen kan ik Dynamo inzetten?

Je kunt Dynamo inzetten voor elke handmatige handeling. Bijvoorbeeld: nummeren van elementen, splitsen van elementen, aanpassen van elementen, maken van grote hoeveelheden sheets, controleren en aanpassen van parameters, data uit model halen en wegschrijven naar Excel, objecten plaatsen etc.

Kan ik met Dynamo 3D modellen creëren?

Jazeker, en heel erg goed zelfs! Dynamo beschikt over een arsenaal van modules, nodes genaamd, waarmee 3D modellen kunnen worden opgebouwd. Door gebruik te maken van condities of formules ontwikkeld Dynamo het model en brengt dit over naar Revit.

Waar kan ik Dynamo aanschaffen?

Dynamo is een Open Source platform en is vrij te downloaden binnen Revit.

Welke bestandsformaten werken met Dynamo?

De meeste gebruikte is toch wel XLS (Excel) om data te extraheren en te injecteren. Maar ook andere bestandsformaten worden veel gebruikt: RVT, IFC, DWG, 3D PDF, SKP, NWD, TXT, CSV, JSON, om er een paar te noemen. Door het grote aanbod is vrijwel elk denkbare koppeling te realiseren.

Welk script ga ik maken tijdens de cursus?

We hebben 5 scripts voor je beschikbaar gesteld waarvan wij denken dat die het meest voorkomen in de praktijk. Tijdens de cursus ga je hier 1 script van maken.

Kan ik na de cursus direct aan de slag met Dynamo?

Dat kan zeker! Het script kun je direct toepassen op je eigen werkzaamheden. Maar het is wel belangrijk om er mee bezig te blijven en tijd hiervoor vrij te maken. Het maken van diverse scripts kan even wat tijd kosten, maar het weegt niet op tegen de tijd die je ermee gaat besparen. We raden je aan om na de cursus een dag coaching af te nemen zodat we je hierbij kunnen helpen.

Wat levert de cursus ons als organisatie op?

Allereerst zal het werken met scripts zorgen voor een aanzienlijke tijdsbesparing. Daarnaast zorgt het voor meer nauwkeurigheid en vermindert het de kans op fouten. De kwaliteit van BIM modellen zal verhoogd worden. Ook voor jouw interne organisatie heeft deze cursus een positieve bijdrage: andere cursisten geven aan dat er minder frustraties onderling zijn, een betere samenwerking en een verbeterde werksfeer.

Hoeveel tijd kan ik hier per project mee besparen?

Dat is natuurlijk afhankelijk per project en welke handelingen je automatiseert. Andere klanten schatten zo’n 24-32 uur modelleertijd besparing per project. Ook de BIM coordinator kan zo’n 8 uur per project aan tijd besparen.

Ik ben al bekend met de theorie van Dynamo, maar wil juist leren om scripts te maken. Kan ik dan deelnemen aan de cursus?

Het is natuurlijk nooit verkeerd om de theorie wat te herhalen. Het is helaas niet mogelijk om de theorie over te slaan bij deze cursus. Wel bieden wij de optie om jou 1-op-1 te begeleiden middels coaching bij jou op de werkvloer. Zo maken we direct de vertaling naar jouw projecten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bieden jullie ook een cursus voor Dynamo in combinatie met Python?

Wij kunnen een Op Maat cursus voor je samenstellen hiervoor. Wat ook een optie is, is 1-op-1 begeleiding middels coaching van onze Dynamo expert. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde producten

Schrijf je in voor de cursus