Gaat de WKB ons extra geld kosten?


We horen de opmerking vaak voorbij komen dat de WKB ons extra geld gaat kosten. En dat klopt, het gaat extra geld kosten maar deze kosten kunnen we wel zo laag mogelijk houden door er op een slimme manier mee om te gaan. Wij vertellen je graag, hoe?

Dit is een opmerking die we regelmatig horen en er zit ook wel een kern van waarheid in. Het gaat inderdaad geld kosten en je kan er ook niet omheen. Maar je kan er wel slim mee omgaan en de kosten zo laag mogelijk houden.

Maak je al gebruik van het Cloud-platform Autodesk Construction Cloud (ACC)? En werk je ook al in Autodesk Build? Lees dan zeker verder.
Werk je met Autodesk Revit (AEC) maar heb je nog geen Autodesk Build, lees dan ook verder om te kijken wat het platform maar vooral Autodesk Build voor je kan betekenen. Via Autodesk Build heb je namelijk de mogelijkheid om op een makkelijke manier de WKB werkwijze te implementeren in jouw organisatie. Hoe? Dat lees je hieronder.

Hieronder een aantal tips om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de WKB en (onvoorziene) kosten te beperken.

 1. Ontdek de Wet Kwaliteitsborging (WKB). Ga op onderzoek uit en verdiep je in de materie, het is tenslotte een wetswijziging waarmee we te maken krijgen. Gelukkig is er veel informatie te vinden over dit belangrijke onderwerp. We helpen je alvast wat op weg. Bekijk bijvoorbeeld op: kwaliteitsborging voor het bouwen of waarom WKB volgens bouwend Nederland.
 2. Doe mee met een proefproject om ervaring op te doen. Zorg voor bewustwording bij je collega’s, je systemen hierop afgestemd zijn, er duidelijke afspraken met partners zijn, vermijd verassende kostenposten en zorg uiteindelijk voor tevreden klanten!
  De proefprojecten zijn zelf samen te stellen, wel volgende bepaalde richtlijnen. Lees hier meer over de aanvraag van proefprojecten: Proefprojecten – Bouwend Nederland
 3. Werk samen met een kwaliteitsborger. Hierin zal wel sprake zijn van marktwerking, vraag dan ook offertes aan bij verschillende kwaliteitsborgers. Belangrijk hierin is om kritisch te zijn, om de juiste keuze te maken.
  Kies daarom ook voor een instrument zoals de VKB waar je géén extra tool voor hoeft aan te schaffen als je tenminste in Autodesk Build, onderdeel van de Autodesk Construction Cloud werkt.
 4. Implementeer de juiste tooling in je bedrijf en integreer de WKB werkwijze in je organisatie, inclusief de samenwerking met de kwaliteitsborger. We ondersteunen je hierbij graag, zodat dit proces efficiënt en zo effectief mogelijk wordt ingericht en afgestemd.

  Workflow in Autodesk Build
  “WKB integreren in Build? In slechts 3 dagen inclusief formulieren, workflow en training, breng je alles moeiteloos op orde! Bovendien creëer je meteen vanuit ACC een centrale omgeving waar modellen, tekeningen én WKB samenkomen, in plaats van verspreid over verschillende locaties.”
 5. Ga in gesprek met je projectpartners en neem ze mee in de werkwijze zodat je grip houdt op de benodigde bewijslast, informatie en communicatie over het project om te voldoen aan de WKB. Hierin ondersteunen we je zoals in het voorzien van een handleiding, een (live)training en consultancy.

Je bent nu volledig voorbereid alles is afgestemd en klaar voor de Wet Kwaliteitsborging.

Heb je nog geen Autodesk Build? Dan is dit misschien wel de kans om je bedrijfsproces te digitaliseren en te optimaliseren. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.