De nieuwste updates van Autodesk Forma


Elk kwartaal komt Autodesk met updates voor Autodesk Forma. We nemen je graag mee in de belangrijkste updates.

Het jaar 2024 is net op gang en Autodesk Forma heeft al 49 updates! Dit kan alleen maar een teken zijn dat Autodesk echt tijd investeert in het verbeteren van het platform. Dit is ook de reden dat wij hier weer aandacht aan geven.

Korte terugblik

Als Autodesk Forma nog nieuw voor je is, laten we dan beginnen met uit te leggen wat het is. Autodesk Forma is een cloudplatform dat is ontworpen om projecten vanaf de allereerste fasen te verkennen en te optimaliseren. Forma is onderdeel van de AEC collection van Autodesk. Het biedt je verschillende ontwerptools waarmee je zo creatief kunt zijn als je maar wilt, maar het geeft je ook een duidelijk beeld van de context van je project en de metrics die erbij komen kijken. De kracht van Forma is niet alleen de gebruiksvriendelijkheid van de tools, maar ook de enorme mogelijkheden. Je kunt in Forma verschillende analyses uitvoeren (zonuren, wind, lawaai…) om je voorstel te bestuderen, de haalbaarheid ervan te controleren en het te verbeteren met behulp van AI. Een ander verbazingwekkend voordeel van Forma is de interoperabiliteit. Je kunt je ontwerpen exporteren naar Revit en er een project van maken. Meer lezen over Autodesk Forma? Lees dan ook eens ons artikel wat je allemaal kan met Forma.

Wat is er nieuw in Autodesk Forma?

We hebben de belangrijkste updates voor je geselecteerd. Lees hieronder welke dit zijn:

Measure tool: deze duurde even maar is de dag waard. Nu kun je meten in Forma, waardoor je een beter inzicht krijgt in je voorstel en contextmetingen.

Measure tool Autodesk Forma

Hoger detailniveau: het is leuk om de volumes te hebben, maar soms het is niet genoeg. Forma ging databases laden met een LOD 1 (level of detail) naar LOD 2, slechts een getal maar een groot verschil in de weergave van de volumes.

Housing tool: Autodesk Forma introduceert de housing tool, om eenvoudig huizen in een rij te ontwerpen met de flexibiliteit van Forma. Geweldige tool voor de Nederlandse markt!

Housing tool Autodesk Forma

Floor plans: De plattegrondtool is nu verbeterd en je kunt niet alleen plattegronden van het gebouw krijgen, maar ook van de appartementen en units

Proposals history: nu kun je teruggaan en heb je toegang tot eerdere versies van je voorstel. Dit is een geweldige tool als je samenwerkt in een Forma project, om de wijzigingen van je teamgenoten bij te houden.

Dynamo x Forma: Autodesk wil van Forma een playbox maken voor de gebruikers, dus met de nieuwe Dynamo integraties er zijn minder grenzen voor je creativiteit. Maak scripts om je workflows in Forma sneller en meer “customized” te maken.

Extensies library: Dynamo is nog maar het begin. Autodesk nodigt alle gebruikers uit om eigen extensies te maken voor Forma. Op dit moment zijn er ongeveer 9 live extensies maar nogmaals de mogelijkheden zijn eindeloos, Forma wil worden wat je nodig hebt maar ook de community factor is aanwezig, maak iets dat andere gebruikers kan helpen.

Elk kwartaal verschillende updates voor Autodesk Forma

Elke drie maanden deelt Autodesk de updates en verbeteringen van Forma. Telkens wanneer de grenzen worden verlegd. Geven ze de gebruiker meer ruimte om zijn eigen Forma te creëren. Het is duidelijk dat de data interoperabiliteit een belangrijk punt is. De databases zijn verbeterd, met meer details, databases die waren vergrendeld voor verschillende landen zijn nu open en we kunnen die gegevens delen met verschillende workflows in tools zoals Revit en Rhino.

Wat kan dit voor jou betekenen? Hoe kun je de mogelijkheden van Forma verkennen en benutten? Wij kunnen je helpen met het beantwoorden van deze vragen en meer!