Bij Flex Industries loopt het op rolletjes 


06.05.2024

Flex Industries (Helmond) heeft twee belangrijke verbeteringen aangebracht in haar werkprocessen. Lead engineer Ruud van de Vossenberg vertelt over de update van het datamanagementsysteem, en over de voordelen van de nieuwe configurator. “De configurator gaat zorgen voor meer gemak, een hogere mate van klantgerichtheid en een efficiënter engineeringsproces.” 


Specialist in interne logistiek 

“We staan bekend als specialist op het gebied van interne logistiek. We ontwikkelen en produceren interne transportsystemen, zoals bandtransporteurs, kettingbanen en roller conveyors. Ook realiseren we flexibele constructiesystemen, zoals machineafschermingen, machineframes en werktafels. Onze toegevoegde waarde: we engineeren ook de producthandling, wat altijd heel product-specifiek is.” 

“We leveren onze oplossingen aan uiteenlopende klanten en in verschillende branches: van de food- en packagingindustrie tot aan automotive, aerospace, medische apparatuur, en de halfgeleiderindustrie. Als lead engineer geef ik leiding aan de afdeling mechanical engineering. Hier ontwerpen we onze transportsystemen, inclusief de bijbehorende productietekeningen.” 

Dubbele uitdaging 

“De vraag die we bij ARKANCE hebben neergelegd, was tweeledig. Ten eerste wilden we onze product life cycle beter inrichten. Te vaak was bijvoorbeeld de status van ontwerpbestanden niet duidelijk. Daardoor was het voor onze verkopers niet duidelijk wat ze wel en niet mochten verkopen. Of we startten met de productie van een conveyor belt, zonder volledige tekening. Kortom: we hadden behoefte aan duidelijkere protocollen.” 

“Daarnaast hadden we een wens voor een configurator, waarmee wij én onze klanten systemen op maat kunnen samenstellen. Aanvankelijk om te besparen op onze engineeringskosten, maar al snel bleek dat de grootste winst in het klantcontact schuilde. Klanten kunnen met hun eigen parameters een transportsysteem ontwerpen, wat voor ons een ideaal praatstuk is in het overlegtraject.” 

“Met de configurator van ARKANCE en Elfsquad  
kunnen klanten hun ideale oplossing samenstellen” 

Nog maar één waarheid 

“Samen met ARKANCE hebben we onze product life cycle geprofessionaliseerd. We hebben veel processen gestandaardiseerd en sluitend gemaakt. We kunnen voortaan bijvoorbeeld onze bills of material via Inventor importeren in onze ERP-systemen. Ook werken we met veel controlemomenten, waardoor we tekeningen pas vrijgeven als ze zijn goedgekeurd volgens een vier-ogen-principe. Via Autodesk Vault centraliseren we alles op één locatie en werkt iedereen makkelijk samen. Er is maar één waarheid: we werken niet meer in verschillende versies, wat veel tijd en frustratie scheelt.” 

“Met de configurator die we met ARKANCE en Elfsquad hebben ontworpen, kunnen klanten hun ideale transportoplossing samenstellen. Tot in de kleinste details. Daarna ontvangen ze automatisch een offerte op maat, stepfiles, pdf-bestanden… alles wat ze nodig hebben. En wij zien in één oogopslag waar onze klant behoefte aan heeft. Daardoor kunnen we direct de diepte in.” 

Hogere kwaliteit en lagere kosten 

“Dankzij onze geautomatiseerde interne processen stijgt de kwaliteit van ons werk, voorkomen we frustratie en verlagen we faalkosten. Immers: hoe meer handelingen we uitvoeren volgens een gecontroleerd proces, des te groter de kans op succes. Zowel de Elfsquad-applicatie als de software van Autodesk werken perfect synchroon.” 

“Het manuele werk dat de configurator van ons overneemt, levert een mooie tijdwinst op. We kunnen met de klant bijvoorbeeld direct de technische haalbaarheid van zijn ontwerp bespreken. Ook kunnen we in no-time gedetailleerde impressies delen, in plaats van daar vele uren of zelfs dagen aan te werken.” 

Loyale partner 

“We werken uitstekend samen met ARKANCE. We merken dat er ruim voldoende kennis aanwezig is om ons van repliek te dienen, ook als het even ingewikkeld wordt. Bovendien zijn twee ARKANCE-medewerkers bijna kind aan huis bij ons: ze kennen ons door en door en weten waar we behoefte aan hebben.” 

“Ook toen ons bedrijf in een lastige situatie verkeerde, bleef ARKANCE ons ondersteunen. Dat maakt ze een loyale partner, die we erg waarderen. Wat mij betreft blijven we nog vele jaren samenwerken.” 

Ruud van de Vossenberg