“Met Arkance Systems kunnen we onze grenzen verleggen”


30.11.2022

Je kent ze wel, de grote baggerschepen die onder barre omstandigheden op volle zee nieuw land creëren. Of de ophaalbrug die de weg vrijmaakt voor binnenvaartschepen en vervolgens weer naadloos aansluiting weet te vinden met het wegdek. In beide gevallen spelen hydraulische cilinders een cruciale rol. Kolfje naar de hand van Vremac Cylinders, onderdeel van de Vydraulics Group.

Het Belgisch-Nederlandse concern omvat acht bedrijven die zich allemaal bezighouden met de ontwikkeling en productie van hydraulische systemen. Vremac Cylinders ontwerpt en produceert hydraulische cilinders in allerlei soorten en maten, swivels en deiningscompensatoren. De producten doen dienst op baggerschepen, boorplatforms, bij bruggen en sluizen en in de zware industrie.

Stijn Schacht is technisch directeur bij Vydraulics. Hij is verantwoordelijk voor het productieproces. Daarbij is het volgens hem belangrijk om onderscheid te maken in twee journeys; die van de klant en het interne engineeringsproces. “De klant moet je bedienen met snelle service, informatie en levering”, stelt Schacht. “Dat is niets nieuws. Maar dat betekent dat je intern ook die snelheid moet ontwikkelen. En daar valt nog veel te winnen.”

Weg met dubbele data

De crux is de configuratie van de 3D-modellen. Schacht: “Wij willen af van dubbele data. Met een klassieke configurator toon je een product waar de klant tevreden mee is, maar waar we intern niet veel verder mee komen. Om ons interne proces te optimaliseren, hebben we een configuratiemodel nodig dat volledig is gebaseerd op productiedata.”

En daar komt Arkance Systems om de hoek kijken. Op verzoek koppelde Arkance het PLM-systeem, dat van begin tot eind de productontwikkeling en processen van Vremac structureert, aan de Elfsquad-configurator. Elfsquad is de ontwikkelaar van een innovatieve CPQ-oplossing. CPQ staat voor Configure-Price-Quote. CPQ wordt gebruikt om klanten van Vremac in staat te stellen snel een standaard configuratie van een product samen te stellen (Configure), direct de impact op de prijs te zien van het kiezen van andere opties (Price), en vervolgens voor het gewenste samengestelde product onmiddellijk een offerte te ontvangen (Quote).

“De Elfsquad applicatie maakt bij iedere offerte een stuklijst zodat we precies weten wat voor offertes zijn uitgebracht door verkopers, dealers en klanten”, legt Schacht uit. “Dus je verzamelt alle data en maakt een 3D-productmodel met een mechanische, hydraulische en elektrische interface. Dat zorgt voor veel tijdwinst ten opzichte van de manier zoals we dat voorheen deden.”

Ook de klant profiteert hiervan, volgens Schacht. “Die kan nog steeds meebouwen aan het ontwerp, maar nu op een manier die aansluit bij ons productieproces. Daarnaast beschikt hij in één oogopslag over alle benodigde informatie en kan op basis daarvan beoordelen of het product aan de gestelde eisen voldoet.”

Complexe krachtpatsers

Zo’n extra check van het product is geen overbodige luxe, want er komt veel kijken bij het ontwerpen van een cilinder of swivel. Het ziet er misschien redelijk eenvoudig uit, maar er schuilt veel techniek achter. Mede door de complexiteit van deze krachtpatsers, heeft Vremac het productieproces ervan zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Klanten kunnen bijvoorbeeld op de website 3D-modellen bekijken en laten aanpassen naar hun eigen wensen.

En er is veel meer mogelijk, vertelt Schacht: “We willen onze grenzen zo ver mogelijk oprekken. Het kiezen en kopen van een cilinder moet straks net zo simpel en snel gaan als bij een bestelling die je doet op Bol.com. Daar hebben we Arkance bij nodig.”

“De klant beschikt in één oogopslag over alle benodigde informatie”

Stijn Schacht

Ze weten hoe het werkt

In juli 2021 maakte Vydraulics voor het eerst kennis met Arkance Systems. Daar ging wel wat onderzoek aan vooraf. Onder meer door Pim Boerkamp, productmanager bij Vremac. “We hebben verschillende leveranciers vergeleken. Het was al vrij snel duidelijk dat de mensen van Arkance Systems goed naar het primaire proces van ons bedrijf keken. Daaruit blijkt dat je te maken hebt met een partij die weet hoe het werkt in onze sector: eentje met een geschiedenis in de maakindustrie, en dat merk je.”

Arkance Systems is volgens Boerkamp niet zomaar een softwareleverancier. “Ze begrijpen onze werkwijze en spreken onze taal. Arkance Connect had zich bovendien in andere bedrijfsonderdelen van Vydraulics al bewezen. Bijvoorbeeld bij het koppelen van ERP met Autodesk Inventor. De goede referenties gaven de doorslag.”

Inventor Professional 2024

Wat volgens Boerkamp een ander groot voordeel is van Arkance Systems, is de persoonlijke begeleiding. “In plaats van veel algemene trainingen, krijgen we werkplekondersteuning. Een ervaren adviseur komt dan gewoon naast je zitten en helpt je on the job. En heb je op een ander moment een vraag, dan helpen ze je direct.”

Vremac is erin geslaagd om een enorm uitgebreid assortiment van cilinders met oneindig veel variatie mogelijkheden te categoriseren in productfamilies. Zo’n familie wordt vervolgens vertaald naar een slim 3D model. Veel klanten zien een drempel om hieraan te beginnen omdat ze denken dat het eigen product dusdanig complex is, dat dit in hun situatie vrijwel onmogelijk is. ‘Iedere order is uniek’ horen we als meest gebruikt argument om het maar vooruit te schuiven. Arkance heeft de expertise en ervaring om die vertaling naar een slim model te maken. Een cilinder is een voorbeeld dat veelal voor de meeste lezers in een technische organisatie als een eenvoudig product gezien wordt.  Dat is het niet; daar kwamen we wel achter toen we eraan begonnen.

Wensen worden bewaarheid

Net voor de zomervakantie maakten de eerste klanten kennis met de nieuwe service van Vremac. “Die kunnen via onze website zelf aan een 3D-configuratie werken en bepalen wat hij nodig heeft voor de constructie”, legt de productmanager uit. “De klant kan zijn wensen invoeren, en Arkance Connect stuurt vervolgens Inventor aan voor het aanpassen van het 3D-model. Daar komt dan ook een pdf met uitgebreide omschrijving van het product bij.”

“Arkance Systems weet hoe het werkt in ons vakgebied”

Pim Boerkamp

Droom

Dat klinkt al als een ideaal proces. Vremac kijkt zelfs verder vooruit. “Onze droom is dat onze klanten een kant-en-klaar STEP-file ontvangen”, vertelt Boerkamp. “Daarin zijn alle data eenduidig vastgelegd en kun je informatie uitwisselen tussen verschillende 3D-programma’s. Dat werkt snel en voorkomt ruis op de lijn, doordat de input van alle kanten correct is vastgelegd.”

Als de order akkoord is, start Boerkamp met één druk op de knop het productieproces via de Elfsquad-configurator. “We slaan de engineering als het ware over. Dat scheelt veel tijd en dus geld; zowel in de engineering als bij Sales, omdat de offerte sneller bij de klant ligt. Ook heb je een kleinere voorraad nodig en is de levertijd korter.”

Tijd is geld

Samengevat: Arkance Systems speelt een centrale rol in het waarmaken van Vremacs droom.“Het hele proces, van de ontwikkeling tot en met de levering, gaat soepeler en makkelijker”, ervaart Boerkamp. “Er is minder ruis op de lijn en er zijn minder handelingen nodig. Werken met deze software levert ons dus veel tijdwinst op. Dat is voor ons én voor onze klanten een groot voordeel.”

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wil je ook graag een passend advies en ondersteuning ontvangen op de werkvloer? Bekijk de mogelijkheden voor business consultancy. Ben je alleen op zoek naar het juiste softwarepakket voor de maakindustrie, bekijk ons aanbod.