“Autodesk Construction Cloud is een belangrijke schakel in onze core business”


24.02.2023

De Groot & Visser produceert, installeert en renoveert gevelsystemen voor de utiliteits- en woningbouw. In het productieproces werken veel partijen samen. Dat heeft veel voordelen, maar vergroot tegelijk de kans op miscommunicatie. Om het risico daarop te minimaliseren, implementeerde Arkance Systems voor De Groot & Visser het platform Autodesk Construction Cloud (ACC). “Ontwerpfouten halen we er nu al tijdens de engineering uit.” 

Als businessanalist bij De Groot & Visser integreert Dinand Tukker diverse softwaresystemen met bijbehorende datastroom; van verkoop tot en met service en onderhoud. Dat zorgt voor efficiënte en digitale processen. “Die informatie wil ik zoveel mogelijk digitaliseren, optimaliseren en standaardiseren”, zegt Tukker. “ACC is daarbij een belangrijke schakel.” 

Wil je het klantverhaal graag delen?
Download deze als PDF.

Autodesk Construction Cloud, oftewel ACC, is een dataplatform waarop meerdere partijen tegelijk kunnen bouwen aan 3D BIM-modellen van gevelsystemen. ACC ondersteunt wereldstandaarden als de ISO-19650 voorschriften. En dat is een groot voordeel, aldus Tukker: “In de ISO-voorschriften staat bijvoorbeeld hoe je bestanden moet benoemen. Het systeem zorgt ervoor dat alle partijen dezelfde taal spreken. Daarmee voorkom je misverstanden en verklein je de foutmarge.” 

“Autodesk Construction Cloud ondersteunt wereldstandaarden zoals ISO-19650” 

Dinand Tukker

Geen gedoe op de bouwplaats 

Via ACC werken meerdere partijen samen, maar De Groot & Visser houdt te allen tijde de regie. Bijvoorbeeld in het bepalen wat de andere partijen, zoals de hoofdaannemer, in ACC kunnen zien en doen. Ook kan het bedrijf op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld bij het controleren van een verbinding van een gevelsysteem aan een betonconstructie. “Voorheen had elke partij haar eigen engineering en ontwerpen. Als er iets niet klopte, kwam je daar pas op de bouwplaats achter”, weet de businessanalist. “Dat kost veel tijd, gedoe en geld. Dankzij ACC kan de aannemer zo’n verbinding al in het platform beoordelen en goedkeuren. Zo weten we in een vroeg stadium of het allemaal klopt. En eventuele clashes lossen we tijdens de engineeringsfase direct op.”

Eindbestemming al bepaald 

De Groot & Visser werkt al in verschillende projecten met ACC. Uiteindelijk wil de gevelbouwer het cloudbased dataplatform als standaardwerkwijze uitrollen. Tukker: “Dat besluit is al genomen, we zijn nu op weg naar het einddoel. Via een implementatieplan bekijken we per module hoe we het beste met ACC kunnen werken.” 

Eén van deze modules is Build. Deze slaat een brug tussen de engineering en de uitvoerder en montagebedrijven op de bouwplaats. “Daarbij delen we aanzichttekeningen, plattegronden, montage-instructies en de planning met de bouwplaats. Vervolgens kunnen check- en opleverlijsten in dezelfde database ingevuld en beoordeeld worden. En met het onderdeel Issues kun je een melding maken van problemen en deze direct toewijzen aan de verantwoordelijke partij.” 

De Groot & Visser

“Via de Build-module slaan we een brug tussen engineering en bouwplaats”

Dinand Tukker

Leuke puzzels 

Tukker werkt met engineers in de module collaborate. “Daarbij kijken we of de afstemming tussen de verschillende disciplines binnen ons bedrijf én met partners soepel verloopt. Je kunt met ACC tegelijk in één 3D-model werken en je eigen data toevoegen. Maar hoe werkt dat straks in de praktijk? Dat zijn stuk voor stuk leuke én nuttige puzzels om te leggen.” 

Doordat meerdere specialisten tegelijk in één virtueel gebouwmodel in de Cloud werken, wordt het proces volgens Tukker erg transparant. “Je ziet meteen wie wanneer aan zet is, en wanneer er iets in het model wijzigt.”  

Het bepalen van een optimale werkwijze met hulp van ACC, vergt zorgvuldigheid en dus tijd. Maar dat het gaat gebeuren, is voor iedereen wel duidelijk, stelt Tukker. “We bekijken of we nieuwe grote projecten, met soms een doorlooptijd van meerdere jaren, al volgens de nieuwe werkwijze kunnen starten. Daarnaast kunnen we archieven van bijvoorbeeld SharePoint migreren naar ACC.” 

“Je ziet in het virtuele gebouwmodel meteen wie aan zet is, en wie iets wijzigt” 

Dinand Tukker

Dezelfde bril 

En er is nóg een voordeel van het werken met ACC. Met de Model Viewer zien klanten van De Groot & Visser het complete gevelsysteem. “Een plaatje zegt meer dan duizend woorden”, benadrukt Tukker. “Met deze tool is het net alsof je via Google Streetview door een gebouw loopt. Wellicht kunnen we de Viewer op termijn koppelen met een VR-bril, zodat de ervaring nóg realistischer wordt. Al met al maken we het veel gemakkelijker voor de klant. Autodesk Construction Cloud is gewoon de toekomst.” 

Voordat de implementatie van ACC van start ging, volgden de leden van de kerngebruikersgroep een E-learning cursus van Arkance Systems. Tukker: “Zodat we allemaal met dezelfde bril kijken op basis van dezelfde informatie. En ook nu nog begeleidt Arkance Systems ons: we geven aan wat onze wensen zijn en een vaste consultant geeft ons input. Dat werkt erg goed.” 

Wil je meer weten over Autodesk Construction Cloud?

Met de Autodesk Construction Cloud verbind je processen, teams en datagegevens met elkaar in elke bouwfase.