Wijbenga: automatisering in de lift


30.05.2023

Wat Wijbenga Interieurbetimmeringen produceert, is vrij eenvoudig gezegd. Namelijk: interieurs voor personenliften. Maar hoe ze dat doen, is een geavanceerder verhaal. Tenminste, als je je even verdiept in de manier waarop digitale informatie het proces van verkoop tot levering kan ondersteunen. Arkance Systems hielp Wijbenga met een prachtige product configurator, die het primaire proces vereenvoudigt. Een voordeel voor het bedrijf zelf, én voor haar klanten.

Productie van interieurs voor personenliften

Wijbenga Interieurbetimmeringen produceert interieurs voor personenliften, bijvoorbeeld in appartementencomplexen, woonflats en kantooromgevingen. Opdrachtgever van Wijbenga zijn liftfabrikanten als Otis, KONE, SkyLift, TK Elevator (thyssenkrupp) en Schindler Liften. Een bekend project was de realisatie van alle liften in gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminapier in Rotterdam. 

Wijbenga bestaat ruim 90 jaar. Meubelmaker Klaas Wijbenga richtte het bedrijf op als eenmanszaak, die hij later overdroeg aan zijn zoon Jan. In 1996 nam de huidige directeur/eigenaar Frank Mooij de onderneming over. Onder diens leiding verschoof de focus: van interieurbouwer werd Wijbenga steeds meer een bekende en gerespecteerde liftinterieurbouwer. 

De uitdaging

Belangrijk in de bedrijfsvoering van Wijbenga is de planning. Mooij vertelt: “De doorlooptijd is vaak kort. Daarom willen we onze opdrachtgevers zo snel mogelijk een tekening aanbieden die voldoet aan hun wensen. Zeker omdat zij grotendeels worden beoordeeld op ons werk: wij maken al het zichtwerk, zoals de vloer, de wanden, het plafond, de verlichting en de entree van de lift.” 

Wijbenga tekent in AutoCAD en werkt al jaren met de 3D ontwerpsoftware van Inventor. Uitdaging daarin is de complexiteit van dat programma. Mooij: “Inventor biedt pas meerwaarde als je de mogelijkheden benut om slim te automatiseren. Die biedt deze 3D-modeler standaard, maar je hebt er wel een specialist bij nodig. Voor ons is dat Arkance Systems. Ons contact Martijn van Giels begreep onze vraag direct: maak een tool die een liftinterieurontwerp genereert op basis van parameters die we ingeven.” 

“Ontwerp een tool die een liftinterieurontwerp genereert op basis van parameters die we ingeven.”

Frank Mooij

De oplossing met Autodesk Vault & Inventor

We ontwierpen een codekoppeling op maat tussen filesysteem Vault en Inventor. En dat werkt, vertelt Mooij. “We voeren onze parameters in en het systeem zorgt voor de rest. Al na enkele minuten staat het hele 3D-model er. Niet ongeveer, maar precies, tot in de details, met alle elementen die nodig zijn voor de productie en de assemblage. Ook kunnen we het 3D-model inzetten ter ondersteuning van processen in onze werkvoorbereiding, inkoop, logistiek en service & onderhoud.” 

Autodesk Vault

In de toekomst breiden we de oplossing uit met een met Elfsquad ontwikkelde Sales-configurator, gecombineerd met een CPQ (Configure Price Quote). Hierin kunnen opdrachtgevers van Wijbenga zelf een liftinterieur ontwerpen. Mooij: “De configurator vertaalt de ingevoerde gegevens naar een 2D-ontwerp, inclusief gedetailleerde calculatie. Uiteraard blijft ons werk mensenwerk, wat op nauwkeurigheid op de millimeter vereist. We blijven ieder ontwerp dus altijd zelf controleren. Maar de configurator levert ons wél een bruikbare basis. Met deze Sales-configurator aan boord hebben we straks de gehele keten geautomatiseerd.” 

Inventor Professional 2024

De voordelen

De voordelen voor Wijbenga zijn legio, vertelt Mooij. “Om te beginnen is de kans op faalkosten kleiner. Onze medewerkers die het werk plaatsen bijvoorbeeld, beschikken voortaan over een heldere tekening. In één oogopslag is duidelijk wat ze moeten maken. Dat leidt automatisch tot minder herstelwerkzaamheden. Een heel belangrijk aspect in onze branche, want we verdienen alleen als we ons werk in één keer goed doen.” 

“Een ander voordeel is de kortere interne doorlooptijd van projecten”

Frank Mooij

“Een ander voordeel is de kortere interne doorlooptijd van projecten”, vervolgt Mooij. “Daardoor hebben we meer tijd voor klantcontact. En op grotere schaal hopen we dat de automatisering van onze processen bijdraagt aan het verstevigen van onze marktpositie. We realiseren veel liftinrichtingen, maar tegelijk ligt er nog veel potentie. We willen dat opdrachtgevers standaard aan ons denken. De oplossing van Arkance Systems draagt bij aan het verwezenlijken van die ambitie.” 

Ontdek ook hoe jullie (werk)proces geautomatiseerd kan worden

Wil je ook graag een passend advies of een maatwerkoplossing voor jullie werkproces? Bekijk de mogelijkheden voor business consultancy. Ben je alleen op zoek naar het juiste softwarepakket voor de maakindustrie, bekijk ons aanbod.