Kuipers en Koers Bouw


01.03.2022

Van één week werk naar twee dagen werk met SmartModelling

Ruben Schwieters – Kuipers & Koers Bouw

Kuipers & Koers Bouw uit het Drentse Emmen is een middelgrote aannemer die zich in de regio richt op nieuwbouw en verbouwprojecten. Het bedrijf heeft als motto dat hun medewerkers ‘het huis moeten bouwen alsof het hun eigen huis is’. Naast veel particuliere opdrachtgevers heeft Kuipers & Koers tegenwoordig steeds meer projectmatige nieuwbouwprojecten in opdracht van projectontwikkelaars. En juist daar komt voor tekenaar/modelleur Ruben Schwieters de winst van het SmartModelling programma om de hoek kijken.

De 23-jarige Schwieters werkt nu drie jaar bij Kuipers & Koers, maar kende het bedrijf al langer. “Vanaf mijn 15e heb ik stage gelopen en vakantiewerk gedaan hier, ook op de bouw. Hierdoor kende ik het bedrijf al goed. Na mijn studie Bouwkunde/Architectuur kon ik hier aan de slag als tekenaar. Ik begon met het tekenprogramma AutoCAD, maar in december 2019 heb ik de basiscursus Revit gevolgd bij Arkance Systems Nederland. Ik kwam erachter dat het programma enorm veel mogelijkheden heeft voor ons en dat is de reden dat ik mocht starten met het SmartModelling traject van Arkance Systems Nederland.”

Als enige tekenaar binnen Kuipers & Koers Bouw is Schwieters op zichzelf aangewezen als het gaat om kennisontwikkeling. “De meerwaarde voor mij als tekenaar in het SmartModelling traject is absoluut de persoonlijke coach. Arnoud Meertens van Arkance Systems Nederland begeleidt mij en ik ben daar enorm tevreden over.”

Hoe ben je gestart met SmartModelling?

“Toen ik ben gestart, eind 2019, is mijn coach Arnoud Meertens in het begin hier een aantal keer geweest. Op basis van onze gesprekken heeft hij een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld. Hierin staan mijn persoonlijke doelen op gebied van sociale en technische ontwikkeling en ook persoonlijke ontwikkeling. Ik begon helemaal bij nul, omdat ik nog niets wist van Revit. We zijn daarom gestart met het nopzetten van de basis en daarna pas de focus op punten die voor ons als bedrijf van belang zijn. Denk daarbij vooral aan het standaardiseren van werkzaamheden. Omdat we tegenwoordig veel meer projectmatig bouwen is het heel praktisch als je bepaalde handelingen maar één keer hoeft te doen. Arnoud heeft bijvoorbeeld een template voor ons ingericht, waar veel dingen standaard in zitten. En ik wil in de toekomst meer gebruik maken van families, maar daar moet ik nog het nodige over leren.

Met Arnoud heb ik heel goed contact. Een keer in de zoveel tijd hebben we telefonisch contact over mijn ontwikkeling en dan nemen we het ontwikkelingsplan even door. Wat gaat er goed, waar moeten we bijstellen en of ik nog nieuwe doelen heb. Daarnaast kan ik altijd met vragen bij hem terecht. Soms hebben we even snel contact via de app, als ik zit met een technisch vraagstuk. Dat vind ik echt superfijn!”

Je handigheid groeit zodat je veel sneller tekeningen opzet.

Ruben Schwieters

Hoe helpt SmartModelling jou nog meer?

“Uiteindelijk vind ik het mooi om te zien dat ik met een standaard woning eerst een nweek bezig was en nu maar twee dagen. Je handigheid groeit zodat je ook veel sneller tekeningen opzet, zeker in vergelijking met AutoCAD. In het begin dacht ik nog wel vaak ‘foei, met AutoCAD had ik dit allang klaar gehad’. Dat kan soms wel frustrerend zijn, maar daar moet je doorheen. Nu ik goed met Revit overweg kan, ben ik enorm blij. Het is zo leuk om te zien dat ik nu een woning kan tekenen en direct afbeeldingen kan renderen, zodat je aan de klant kunt laten zien hoe het eruit komt te zien.

Coach Arnoud Meertens vult aan: “Ruben is een van mijn eerste klanten die ik begeleid in het SmartModelling programma. Aan het begin van het traject wist Ruben nog niks van Revit. Ondertussen heeft hij verschillende trainingen gedaan, zowel voor soft skills als voor hard skills. Leuk om te zien is dat zijn modellen er iedere keer beter uit gaan zien, wat mede aan hemzelf te danken is! Door zijn enthousiasme leert hij heel snel. Recent heb ik met zijn leidinggevende gesproken (red. – Henk Loves) en ook die ziet een duidelijke vooruitgang bij Ruben.”

Ruben: “Naast de coach maak ik ook gebruik van de opleidingen binnen het SmartModelling programma. Zo heb ik al de basiscursus Revit gevolgd en wil ik bijvoorbeeld gaan starten met leren over het programma 3ds Max. Met dat programma kunnen we bijvoorbeeld nog mooiere artist impressions maken van de woningen die we bouwen. Qua software maken we nu gebruik van AutoCAD, Revit, BIM360 Docs, 3ds Max en in de toekomst willen we NavisWorks nog gaan gebruiken, voor calculatie.”

Waar liggen voor jou uitdagingen?

Ik gebruik soms AutoCAD nog, voor lopende projecten of soms uit gemak, maar het is de bedoeling dat we helemaal over gaan naar Revit. Hoewel we AutoCAD altijd nog wel zullen blijven gebruiken, omdat onze leveranciers van prefab vloeren bijvoorbeeld nog met AutoCAD werken. Voor mij persoonlijk zou ik het geweldig vinden om zelf het ontwerp van een woning te kunnen doen, zonder dat daar nog een externe architect aan te pas komt. Zodat we van begin tot eind een woning kunnen realiseren voor de klant!