Te Kiefte Architecten


02.03.2022

Meer tijdswinst met Revit families training

Derk Stortelder – Te Kiefte Architecten

In zijn rol als ontwerper werkt Derk Stortelder bijna dagelijks met Revit. Vanaf 2016 is hij werkzaam bij Te Kiefte Architecten, een middelgroot architectenbureau uit Borne. Eerder al volgde hij bij Itannex de Revit basistraining en afgelopen zomer nam hij deel aan de Revit families training, in blended vorm. Stortelder: “We zagen veel tijdswinst om zelf families te kunnen bouwen en aanpassen, vandaar dat ik deze training ben gaan doen.”

“Ik ben inmiddels redelijk handig met Revit en ik vond het tijd voor een volgende stap. Met families kun je in Revit veel tijdswinst boeken, als dit goed is ingeregeld. We gebruiken normaal gesproken altijd de basisbibliotheek van Itannex en daarnaast diverse families die beschikbaar zijn gesteld door leveranciers. Maar deze families voldoen meestal net niet aan onze eisen met wat wij nodig hebben. Dat is de reden dat ik deze training ben gaan volgen, om te begrijpen hoe families moeten worden opgebouwd en hoe je een bestaande family kunt aanpassen.”

Hoeveel collega’s hebben de training gevolgd?

“Ik ben de enige binnen Te Kiefte Architecten die de Revit families training heeft gevolgd. In principe is dat ook wel voldoende, want ik kan óf de families beheren óf mijn collega’s weer leren hoe het moet. Na de training heb ik diverse aspecten ook toegelicht aan mijn collega’s en je krijgt bij de training een handig naslagwerk, waar zij ook weer hun voordeel mee kunnen doen.”

Wat vond je het belangrijkste leerpunt in de training?

“Tijdens de training hebben we de basis geleerd, het meest belangrijke is de werking van een family en hoe je deze op de juiste manier moet opbouwen. Bij de training werd dit uitgelegd aan de hand van eenvoudige voorbeelden, zoals het maken van een tafel en lamellen. Bij de tafel hebben we een family gemaakt met verschillende soorten tafelpoten en bladen, die je nu snel kunt wisselen. Je leert op deze manier veel basisaspecten, zoals het instellen van kleur, materialen, afmetingen en afstand.

Ik verwacht dat we niet zo snel helemaal een family zelf gaan bouwen, maar ik weet nu wel hoe je op de juiste manier een bestaande family kunt aanpassen zoals wij dat willen. Dus voor mij is dat het belangrijkste leerpunt, waar ik in mijn dagelijkse werk veel profijt van heb!”

Wat vond je van de blended trainingsvorm?

De Revit basistraining heb ik klassikaal gevolgd en de Revit families training dus in de nieuwe blended vorm, een combinatie van e-learning en klassikaal. Ik vond het een hele prettige opzet, met in het begin het e-learning gedeelte, waarbij je op eigen tempo je de leerstof eigen kunt maken. En je kunt op ieder moment beginnen en tussendoor even stoppen. Met deze trainingsopzet sla je ‘in de klas’ de basis over en kun je meteen de diepte in. Het klassikale deel vind ik ook echt onmisbaar, want de opdrachten worden dan echt moeilijker. Het overleg met de trainer van Itannex en de andere cursisten is dan heel fijn.”

Waar ga je de Revit families training voor gebruiken?

“Zoals gezegd waarschijnlijk vooral om bestaande families aan te passen. Het blijft voor ons soms ook wel lastig om voor objecten of producten een familiy te maken, omdat we vaak veel zaken voor het eerst ontwerpen en daarna niet meer gebruiken. Wel hebben we een wensenlijst gemaakt, zo willen we bijvoorbeeld voor kozijnen nog een goede family maken.”

Waarom raad je een modelleur aan om Revit families te volgen?

“Als je echt families gaat bouwen, is het heel goed om de basis mee te krijgen over hoe je een family op zou moeten bouwen. Natuurlijk kun je – als je handig bent met Revitjezelf heel veel aanleren, maar dan is de opzet niet altijd goed. Met de basiskennis die je in deze training krijgt, weet je zeker dat de families die je bouwt of aanpast op de juiste manier in elkaar zitten, zodat ze goed werken en anderen ze ook kunnen gebruiken. Kortom, wil je je verder ontwikkelen op gebied van Revit, dan is deze training echt een aanrader!”