van Waarde Verkoopwagens


29.04.2022

Meerwaarde dankzij automatisering van freesmachine met Inventor

De firma ‘van Waarde Verkoopwagens’ uit het Nederlandse Goes bouwt sinds 1974 verkoopwagens voor markten. Aanvankelijk tekende oprichter Janus van Waarde een schets op papier in overleg met de klant, maar vanaf 1985 schafte het bedrijf AutoCAD aan. Hiermee tekende van Waarde (en zoon Jaro) hun klantenvoorstellen zelf uit, later gevolgd door constructietekeningen. 

Sindsdien realiseerde het bedrijf honderden wagens en beschikt het over een team bekwame constructeurs van verschillende diciplines. Bovendien beschikt van Waarde vandaag over alle faciliteiten om een marktwagen volledig van A tot Z in eigen beheer te bouwen en af te leveren. 

Uitdaging bij van Waarde

In 2017 nam van Waarde een computergestuurde freestafel van 13 x 2 meter in gebruik, op aangeven van Dhr. Ronny Van den Bulcke van VDB Engineering. Een belangrijke stap voor de eigen productie van panelen in polyester.

Omwille van de technische vooruitgang werden de ontwerpen van de marktwagens steeds complexer. Hierbij werd ook het uitzicht en de presentatie belangrijker. De vraag van de klanten voor een 3D model van hun bestelde marktwagen werd steeds noodzakelijker. Daarom investeerde van Waarde in een extra tekenaar en de software van Inventor voor een goede ‘look and feel’ van het ontwerp in 3D.

Door de complexiteit en arbeidsintensiviteit van de unieke ontwerpen duurde de programmatietijd echter te lang. Bijgevolg kon een automatisering tussen Inventor en de freesmachine de rentabiliteit enorm verhogen en ons veel tijd besparen.

Oplossingen voor van Waarde

De freesmachine werd voorzien van meerdere gereedschappen van dezelfde diameter, geschikt om verschillende materialen (glasvezel, hout, …) te frezen. In Inventor programmeerde Greenock een aantal templates om terugkerende instructies automatisch te herhalen. In deze templates zit extra informatie verwerkt om de DXF-file voor de freesmachine aan te maken. Het getekende paneel exporteren we nu naar DXF met slechts één muisklik.

We openen de DXF-file in AutoCAD en automatisch start de routine om de file klaar te maken voor onze freesmachine. Na de volledig automatische opstart is het bekomen resultaat een tot op de  millimeter juist uitgefreesd paneel, dankzij ons uitgewerkte Inventor 3D model.

Conclusie

Dankzij de automatisering van Inventor en AutoCAD met onze freesmachine zijn onze beoogde besparingen behaald. Ons tekenwerk in Inventor wordt nu voor 100% benut in de productie. Door het aanmaken van templates en features is er geen ‘bottle neck’ meer en zijn de werkvoorbereidingen ruimschoots op tijd klaar.

Bekijk hier de website van Waarde Verkoopwagens.