Nikkels bouwbedrijf


23.03.2022

BIM is geen klant en klaar recept!

Sander Eikelboom – Nikkels bouwbedrijf

Nikkels bouwbedrijf uit Twello is gespecialiseerd in seriematige woningbouwprojecten en middelgrote utiliteitsbouw en zorg. Sander Eikelboom is hier werkvoorbereider én mag 50 procent van zijn tijd besteden aan de ontwikkeling van BIM binnen Nikkels. “Tijdens de opleiding en in mijn dagelijkse werk heb ik gemerkt dat BIM geen kant en klaar recept is dat je kan loslaten op je bedrijf. Ik krijg bij Nikkels daarom de tijd om dit te ontwikkelen, want de bedrijfsvisie is om in de toekomst meer in BIM te werken.”  

In 2021 volgde Sander de opleiding BIM Coördinator bij Arkance Systems Nederland, om de visie van Nikkels waar te kunnen maken. “We zien een groeiende toename van BIM en 3D in de huidige markt en het biedt ook voor Nikkels veel voordelen en kansen in de toekomst.  Dat BIM voor ons ook van meerwaarde kan zijn was ons snel duidelijk, maar hoe maak je goede afspraken en kan je elkaars verwachtingen vastleggen? Dat was één van de vraagstukken die ik meenam naar de opleiding bij Arkance Systems Nederland.”

Waar zat voor jou de meerwaarde van deze opleiding?

“De opbouw van de opleiding vond ik een pluspunt, er werd gewerkt van globaal naar specifiek. We zijn begonnen met uitleg over BIM en vervolgens gingen we dieper in op afspraken maken en het monitoren hiervan. De opleiding is absoluut niet gericht op het bedienen van de software, maar juist op het maken van afspraken, beoordelen van een model en eisen stellen aan andere partijen. En dat was ook precies waar ik naar op zoek was! Want BIM gaat veel verder dan software. Natuurlijk heb je de juiste software nodig, maar BIM gaat veel meer over werkmethodiek en processen en uiteindelijk heeft het invloed op hoe je werkt als bedrijf, zowel intern als met samenwerkingspartners.

Daarnaast vond ik de toepasbaarheid van de opdrachten in het opleidingstraject heel goed. Ik kon het direct toepassen in onze organisatie. Een leuk voorbeeld: we moesten een high value/low effort diagram maken van een kenniskaart van het BIM Loket. Op deze manier konden we snel in kaart brengen hoeveel energie iets kost en wat het oplevert, dus waar hangt voor jouw bedrijf het ‘laaghangende fruit’ op gebied van BIM. Een mooie eyeopener en goede manier om snel stappen te zetten. Op deze manier zie je ook snel welke onderdelen je beter nog even kunt laten, omdat er veel tijd en energie in gaat zitten.”

Wat was voor jullie dan een high value/low effort actie?

“Het visualiseren van een ontwerp, zowel richting de bouw als op kantoor, zag ik als kans om snel te kunnen implementeren. We krijgen van de architect en van steeds meer leveranciers al een 3D model, die we vervolgens zelf kunnen gebruiken. Het grote voordeel is dat je dan productiemodellen bij elkaar ziet en kan beoordelen. Zo heb je niet meer losse tekeningen van een staalconstructie en vloeren, maar zie je componenten samen en zijn clashes direct zichtbaar. Je hebt dus geen fragment of detail, maar je ziet meteen alles.

Vorig jaar heb ik bij de nieuwbouw van het kantoor van NTP Infra in Hattem de 3D modellen aan de uitvoerder gegeven ter info, naast de gebruikelijke 2D werktekeningen. De uitvoerder vond het ideaal! Zo kon hij op de bouwplaats direct inzoomen op bepaalde elementen en aansluitingen.”

Gaan jullie een 3D model dan helemaal zelf opbouwen?

“De winst zit bij ons in de samenwerking met de architect. Wij leggen de basis ILS (red. – van het BIM loket) met aanvullende afspraken neer bij de architect, zodat hun model voldoet aan onze wensen. Vervolgens kunnen wij dit model gebruiken ter ondersteuning van onze werkzaamheden.

Het model van de constructeur krijgen we apart, zodat we snel verschillen kunnen constateren tussen de modellen. Het model van de architect gebruiken we voor de geometrie, die van de constructeur voor de constructieve eisen.

Technisch gezien zou een ideale situatie zijn om dit alles in een centraal model te hebben, maar dat is voor nu nog een stap te ver.”

Wat is een volgende stap voor jullie?

“Een volgende stap voor ons is dat we regelsets gaan toepassen in een model. Dit zal een deel van ons werk overnemen, bijvoorbeeld om modellen te beoordelen op zaken zoals uitvoerbaarheid, verschillen tussen modellen, of de diktes van bijvoorbeeld wanden kloppen en of een model van de architect past in die van de constructeur. De regels maken automatisch clashes aan, die je dan vervolgens moet controleren en waar nodig aan (laten) passen. Hoe mooi is het dat de computer dit soort handelingen straks deels voor ons kan doen. Ik zeg bewust deels, omdat we wel zelf moeten blijven nadenken en opletten. Maar het maakt ons werk meer betrouwbaar en minder saai, want je hoeft niet telkens dezelfde handelingen te doen.

Ik proef af en toe nog wel weerstand bij collega’s, vooral omdat ze met verandering te maken krijgen. Laatst had ik wel even een ‘hallelujah’ momentje, toen een collega zei dat hij echt geen zin meer had om metselwerk met de hand uit te rekenen. En dat is precies iets wat ze straks automatisch kunnen doen vanuit het model!”

Je liep stage bij Dura Vermeer, hoe was dat?

“Tijdens de opleiding mocht ik inderdaad een dag meelopen bij Dura Vermeer in Hengelo. Ik vond het enorm interessant en leuk om in de keuken van een ander bedrijf te kijken. Dura is een stuk verder op gebied van BIM, maar heeft dan ook een ander soort bouwprojecten. Toch was het interessant om te ontdekken wat zij doen, hoe ze afspraken maken en bijvoorbeeld omgaan met de rol van een architect in het proces.

Hun manier van werken is niet direct toepasbaar voor ons, maar wel heel leerzaam. Ook om te ontdekken of wij nou hele andere ideeën en vragen hebben op gebied van BIM. Maar dat was gelukkig niet zo, ik zag veel overeenkomsten met vraagstukken die wij intern hebben.”

Waarom zou je deze opleiding aanraden?

“Zoals gezegd is BIM geen kant en klaar recept, juist dat maakt het zo leuk en interessant. Je hebt te maken met je eigen werkproces en dat van andere partijen, zoals een architect en leveranciers. Vooral daarom is deze opleiding een aanrader, omdat je leert hoe je afspraken moet maken, wat je kan vragen aan een andere partij en hoe je dit dan moet vastleggen en controleren. Je neemt je bedrijfsproces onder de loep en ontdekt met deze opleiding waar verbeterpunten zitten. Ik denk dat dat de belangrijkste meerwaarde is!”

Wat vond Dura Vermeer van de ervaring?

Kevin Westerhof is senior bouwkundig engineer bij Dura Vermeer Bouw Hengelo en was de stagebegeleider van Sander deze dag. Kevin: “Voor mij persoonlijk was het de eerste keer om zo’n dag te begeleiden. Ik heb niet getwijfeld om ja te zeggen, want ik vind het belangrijk dat we elkaar helpen in de bouwbranche. We moeten en kunnen van elkaar leren, om zo de bouw echt naar een hoger niveau te tillen.

Ik heb Sander vooral laten zien hoe wij projecten aanpakken. Daarin is het in onze ogen heel belangrijk om vroegtijdig aangehaakt te zijn in een project. Zo kunnen we echt input leveren en kennis en ervaring delen. Daar hebben de andere bouwteamleden en later ook leveranciers en onderaannemers weer baat bij. Kortom, ik vond het een leuke en leerzame ervaring, iets wat we vaker moeten doen in de bouw!”