Het ‘enge’ gedeelte van digitaal transformeren, top 5 angsten voor digitale transformatie


Hoe eng is digitaal transformeren voor jou of jouw organisatie? Angst voor het onbekende is heel natuurlijk. 

Waar zijn we dan zo bang voor? 

AI neemt de wereld over. Hoe ziet een wereld eruit waarin AI ons dagdagelijks helpt bij veel van onze werkzaamheden. Prof. Dr. Bob de Wit, hoogleraar Strategic Leadership aan Nyenrode Business Universiteit, geeft aan dat we over 5 jaar allemaal onze eigen AI bot naast ons hebben zitten die veel handelingen voor ons doet. Dat heeft zo zijn voordelen maar heeft toch ook wel een donkere kant..

  • Ik ben niet meer in control, ben ik nog in control over mijn eigen leven. Afhankelijkheid maakt ons kwetsbaar. We zijn steeds meer afhankelijk van systemen. Dat zijn we nu al maar in de toekomst lijkt het veel meer te zijn. Moeten we andere vaardigheden leren, absoluut! Onze communicatie skills worden steeds belangrijker. Niet alleen om met elkaar te praten maar ook met je AI vriend. Hoe zorg je dat je ingevoerde ‘prompt’ doet wat hij moet doen. 
  • En dan die griezelige Cloud… data in de wolken… tools in de wolken. Wat gebeurt er allemaal en waar is mijn data? Heb ik nog wel grip op mijn eigen werk en output. Mijn identiteit. En dan hebben we nog cyber criminaliteit en privacyverlies. Digitale transformatie gaat gepaard met het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden gegevens. Het kan enorm veel voor je doen, voor jou persoonlijk maar ook voor je organisatie. Ze zeggen niet voor niets dat data het nieuwe goud is. Ga jij hierin mee, durf je het aan je data in de Cloud te zetten en meer inzicht te krijgen?  
  • Ik word gekilld, oftewel ik ga mijn baan verliezen, of het plezier in mijn baan. Ik ben straks overbodig. Door digitalisatie en AI worden bepaalde werkzaamheden van ons overgenomen. Is mijn AI-avatar over een aantal jaar belangrijker dan mijn fysieke zelf. Wat komt er van onze kinderen terecht? Wat gaan zij voor banen hebben? Hebben we nog een modelleur, werkvoorbereider of projectleider in de toekomst? We hebben daar geen rol meer in, of toch wel. AI kan al ontzettend veel dingen voor me doen. Repeterende taken kan hij van je over nemen. Het geeft jou de ruimte en tijd om bezig te zijn met optimalisatie en te concentreren op creatieve aspecten.
     
  • Angst voor verandering… Het gaat toch goed zoals we het altijd al deden! Moet ik weer iets nieuws leren? Bouwen we weerstand op tegen het onbekende? Waarom niet gebruik maken van de kracht… laat de computer een aantal ontwerpen voor je maken op basis van jouw input en parameters: generative design. En beoordeel zelf de verschillende opties. Kan de computer dit zonder jouw input nee! Komt de computer direct met het juiste ontwerp, nee!! Je bent nog steeds nodig om input te leveren en met jouw kritische oog output te beoordelen en te finetunen. Je wordt alleen geholpen en kunt meer dan je vroeger in je eentje kon zonder je digitale vriend.
  • En dan al die onbekende woorden.. Kan ik nog wel meedoen? Toen ik mijn collega Martijn Landeweerd vroeg naar wat hij doet met AI en digitalisering kwam hij letterlijk met: “Ik zie heel veel in multimodaliteit. En stable diffusion vind ik erg leuk. Zoals Automatic1111 voor Stable diffusion en tekst generation webui voor large language models.” Euhh… oooohh ja.. Bedankt Martijn Landeweerd. Ik heb daarna Chat GPT even gevraagd mij in Jip en Janneke uit te leggen wat deze woorden betekenen, heel handig. Ook dan komen er nog vele ‘nieuwe woorden’ naar voren waar ik aan zal moeten wennen? Of laat ik dit bij de goeroes? Ga ik mee in deze evolutie? Voor nu ben ik vooral nieuwsgierig en probeer ik mezelf aan te wennen minstens 1x per dag iets van AI te gebruiken. Want het moet in mijn systeem gaan komen daar ben ik zelf van overtuigd. Het helpt me met super veel werkzaamheden en gedachten zowel zakelijk als privé.  

Hopelijk heb ik je niet te bang gemaakt en zie je ook de kansen. Digitale transformatie stelt je in staat sneller, efficiënter en flexibeler te opereren. Het zorgt ervoor dat je kunt voldoen aan de veranderende klantvraag en verwachtingen. Klanten verwachten een naadloze en gepersonaliseerde ervaring, zowel online als offline. Digitale transformatie helpt jou om aan deze verwachtingen te voldoen door digitale analyse, gegevensanalyse en AI gestuurde technologieën 

Ook helpt digitale transformatie mee in kostenbesparing door processen te automatiseren, de operationele efficiëntie te verbeteren en fouten te verminderen. En kies jij ervoor stil te blijven staan, de wereld om je heen zal niet stil blijven staan. Dus wil je relevant blijven in een steeds digitalere wereld? Sta dan niet stil! 

Gebruik jij als modelleur al AI in je werkzaamheden? Of maak je als projectleider al gebruik van de beschikbare data en analyses in de Cloud? Heb je als directie overzicht over alle processen assets en werkzaamheden?  


We gaan graag het gesprek met je aan. 

Wil je meer van ons horen rondom AI en digitalisering?  
(meer Martijn Landeweerd kom maar op met de moeilijke woorden)