Wat betekent de Wet Kwaliteitsborging voor de bouw?


De Wet Kwaliteitsborging gaat naar verwachting stapsgewijs vanaf 1 juli 2022 in, een wet die moet zorgen voor de verbetering van kwaliteit en veiligheid van gebouwen. Om te voldoen aan deze nieuwe wetgeving is het slim om daar nu alvast mee aan de slag te gaan, zodat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat. Door gebruik te maken van de beschikbare digitale informatie van gebouwen (3D of BIM model), is het mogelijk om als bouwbedrijf relatief snel te voldoen aan deze nieuwe wetgeving.

Waarom de Wkb?

De regering wil dat bouwbedrijven de kwaliteit van hun werk beter controleren. Zo kan de bouwkwaliteit van gebouwen verbeteren door minder bouwfouten en gebreken. Bijvoorbeeld constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie. Ook hoeven bouwbedrijven minder kosten te maken voor het herstel van bouwfouten. En het werk van onafhankelijke kwaliteitscontroleurs wordt makkelijker en sneller, omdat de bouwers zelf al veel gecontroleerd hebben.

Hoe kan ik voldoen aan de Wkb?

Er zijn diverse mogelijkheden om je goed voor te bereiden op deze nieuwe wetgeving, waarbij het vooral belangrijk is om enerzijds fouten te voorkomen en anderzijds een kwaliteitscontrole uit te voeren tijdens en na de bouw.

Door bijvoorbeeld te gaan werken met digitale checklists op de bouw en deze ook vast te leggen in een gebouwdossier, voldoe je al snel aan de Wkb richtlijnen. Daarnaast kan deze wetgeving ook direct een mooie stap richting digitale transitie zijn van jouw bedrijf, wil je bijvoorbeeld gaan werken met 3D modelleren en BIM? Dan is dit hét moment!

Wij helpen jouw bedrijf daar graag mee! Onze consultants zijn zeer ervaren en weten wat de Wet Kwaliteitsborging inhoudt voor bouwbedrijven en hoe je daaraan kunt voldoen.

Autodesk Construction Cloud

Itannex biedt als Autodesk Platinum Partner diverse softwareoplossingen om te voldoen aan de Wkb. Zo biedt het recent gelanceerde unified platform, de Autodesk Construction Cloud (ACC), vele mogelijkheden. Met de Autodesk Construction Cloud kun je als bedrijf of bouwteam in de gehele lifecycle van een bouwproject in de cloud samen te werken. Samenwerken binnen je bedrijf, maar ook met samenwerkingspartners, onderaannemers en leveranciers.

De lifecycle van een project delen we op in vier fasen: design, plan, build en operate. In iedere fase voorziet de Autodesk Construction Cloud in de juiste tools om samen te werken, het project onder controle te houden en altijd te werken met de juiste versie van bestanden. De ACC brengt zo een projectteam samen in één softwareplatform.

Tijdens de bouw biedt Autodesk Construction Cloud dan ook diverse mogelijkheden om te controleren op kwaliteit en zaken vast te leggen. Lees verder over de Autodesk Construction Cloud of neem contact met ons op!